• Aktuella rättsfall • Bra att tänka på • Utbildningar till hösten
Webbversion
image
Sommaren har kommit och vi har redan fått njuta av härlig sol och värme. Och snart är det förhoppningsvis dags för välbehövlig semester. Men innan det är dags för ledighet bjuder vi bland annat på rättsfall från hovrätten samt information gällande aktuella frågor kopplade till sommar och värme. Vi tipsar också om några av våra intressanta kurser som kommer till hösten.

Trevlig läsning och glad sommar önskar Sveriges Allmännytta! 
Bild: Man som tittar i sin mobiltelefon sittande vid cafébord
Kostsamt säga upp caféhyresgäst 
När en fastighet bytte ägare sade den nya hyresvärden upp caféhyresgästen och hänvisade bland annat till att hyresgästen brutit mot villkoren för matlagning.

Hyresgästen menade att det inte fanns grund för uppsägning och tog ärendet vidare till domstol och krävde skadestånd för ekonomisk förlust för rörelseskada samt flyttkostnader. Hovrätten dömde slutligen till hyresgästens fördel och menade att hyresgästen blivit uppsagd på felaktiga grunder varpå hyresvärden tvingades betala skadestånd på uppemot 3 miljoner kronor.

Finns ingen grund för uppsägning kan det bli kostsamt för fastighetsägaren då skadeståndet ofta inkluderar ekonomisk förlust för rörelseskada utöver de faktiska flyttkostnaderna.
137 arrow Läs mer om rättsfallet här
 
Bild: Illustration på person som visselblåser
System för visselblåsning 
En ny visselblåsarlag började gälla den 17 december 2021. Enligt lagen ska anställda men också till exempel praktikanter och konsulter omfattas och kunna larma om missförhållanden på arbetsplatsen utan att riskera repressalier.

Arbetsgivare med fler än 249 anställda skulle ha haft ett system för visselblåsning på plats senast 17 juli 2022. För arbetsgivare med fler än 50 anställda ska sådant system finnas på plats senast 17 december i år.

Viktigt att komma ihåg är att även om verksamheten inte omfattas av kravet att ha ett system för visselblåsning så gäller kravet på skydd för den personkrets som omfattas.
137 arrow Läs mer om visselblåsarlagen 
 
Rättsfall
Skottlossning från loftgång–föräldrarnas hyreskontrakt förverkat  
Hyresvärden gjorde gällande att hyresgästen orsakat en särskilt allvarlig störning. Hyresgästens barn hade bland annat skjutit från loftgången utanför lägenheten mot personer på innergården samt förvarat skjutvapen och narkotika inne i lägenheten. Hyresgästen anförde att inget dåligt hade hänt sedan sönerna flyttat från lägenheten.

Skottlossningen var inte riktad mot boende i området men hovrätten konstaterade att de boende påverkats av händelsen. De utsattes för fara och obehag på ett sätt som inte skäligen bör godtas. Med hänsyn till att en av sönerna tidigare dömts för brottslighet bedöms hyresgästen inte ha vidtagit tillräckligt verkningsfulla åtgärder för att förebygga risken för allvarliga störningar. Hyresrätten ansågs som förverkad på grund av särskilt allvarlig störning i boendet.

Svea hovrätt den 4 april i mål H15146-22
Förlorar lägenheten genom sonens brottslighet
Enligt hyresvärden hade hyresgästens son hotat grannarna. Vid två tillfällen hade sonen spottat på grannarnas dörrar och vid ett tillfälle även misshandlat en grannes besökare. Hyresgästens son dömdes för handlingarna. Hyresvärden gjorde gällande att det var fråga om särskilt allvarliga störningar i boendet. Hyresgästen anförde att sonen inte bodde där längre utan tillsammans med äldre syskon på annan adress. Hovrätten bedömde att det varit fråga om särskilt allvarliga störningar som grannarna inte skäligen ska tåla. Hyresgästen hade känt till sonens problematik men ändå låtit sonen vistas där och ansågs då hyresrättsligt ansvarig för sonens ageranden. Misskötsamheten och brottsligheten hade också varit allvarlig och relaterad till hyresförhållandet. Hovrätten bedömde att hyresrätten är förverkad.

Svea hovrätt 18 april 2023 i mål H 6523-22

Bra att tänka på
Bild: Kvinna håller termometer framför ansiktet och fläkt som blåser
Hur varmt får det vara i lägenheten?
Temperaturen i lägenheten bör ligga på mellan 20 och 23 grader. Under sommarmånaderna kan det såklart bli varmare än så i lägenheten. Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer om hur varmt det kan vara.

Under en sommar med normala väderförhållanden gäller Folkhälsomyndighetens riktlinjer som anger att temperaturen inte bör överstiga 26 grader. Temperaturen kan dock under en kortare period uppgå till 28 grader vilket kan ske vid exempelvis tillfälliga värmeböljor. Det finns emellertid inte något förtydligande vad som menas med en kortare period, vilket betyder att det får bedömas i det enskilda fallet.

Hyresgästerna kan alltså behöva tåla att inomhustemperaturen överstiger Folkhälsomyndighetens riktvärden under en viss tid.  

Läs om Folkhälsomyndighetens rekommendationer här

Bild: Postfack för post och lokalpost
”Semesterparagrafen”
Denna regel gällande semesterparagrafen gäller främst för er som har lokalhyresgäster. Den så kallade semesterparagrafen (32 § hyreslagen) innebär att hyresvärden måste besvara en lokalhyresgästs förfrågan om överlåtelse inom tre veckor. Om hyresvärden inte svarar eller nekar överlåtelsen utan skälig anledning har hyresgästen rätt att säga upp sitt lokalavtal i förtid. Det innebär att hyresgästen kan säga upp hyresavtalet med avtalad uppsägningstid utan att behöva ta hänsyn till när hyrestiden löper ut.

Då många verksamheter har lägre bemanning under sommarmånaderna kan det finnas risk att denna rättighet utnyttjas. Det är därför viktigt att hålla koll på posten om sådana förfrågningar kommer in under sommarmånaderna.

1x1 7495 Carin Carlsson 0074
1x1
Vår nya jurist Carin
Carin Carlsson är ny jurist på Sveriges Allmännytta. Carin kommer närmast från Konkurrensverket där hon har jobbat med tillsynsfrågor. Tidigare var Carin advokat men har dessförinnan arbetat bl.a. som upphandlingsstrateg på stadsledningskontoret i Stockholm stad och som föredragande på domstol.

Carin Carlsson, berätta – vad ska du göra på Sveriges Allmännytta?
– Jag kommer i likhet med mina juristkollegor arbeta med medlemsrådgivning rörande de flesta juridiska frågor som våra medlemmar kommer i kontakt med. Eftersom jag är specialiserad inom offentlig upphandling hoppas jag kunna komplettera den redan mycket breda kompetensen på enheten.

Varför sökte du dig hit?
– De vackra lokalerna invid Slussen? Nä, skämt åsido. Jag ville arbeta i en konsultativ roll i en värdegrundsbaserad organisation och med råd och dåd bidra till konkreta mervärden i det stora, och i det lilla. Jag tror att jag hittat rätt!

Vad ser du allra mest fram emot?
– Jag hoppas kunna underlätta vardagen för våra medlemmar genom att agera som bollplank när det dyker upp knöliga frågor både under pågående upphandlingar och vid tillämpningen av redan upphandlade avtal. En fråga som ligger mig varmt om hjärtat är sund konkurrens och där hoppas jag kunna bidra till att utveckla metoderna för att hålla oseriösa aktörer i herrans tukt och förmaning. Vi kan bli bättre på att tillämpa de verktyg som upphandlingslagarna ger för att “mota Olle i grind”. En leverantör till allmännyttan ska inte komma undan med att lova runt och hålla tunt – vi ska istället kunna lita på att vi får rätt vara, till rätt pris och i rätt tid.

Carin Carlsson började på Sveriges Allmännytta den 9 januari i år.

Allmännyttan Akademi
Kalendarium
Här nedan listar vi några av våra kommande kurser inom området juridik. För att ta del av hela kalendariet, surfa in på sverigesallmannytta.se/akademi/#kalender
September
6
295 1x1
Avflyttningsbesiktning, Stockholm, 6 september Stockholm
September
7
295 1x1
Investeringskalkylering fortsättning, 7 september Stockholm
Oktober
3
295 1x1
Hyresjuridik grund, Nu i Malmö! 3–4 oktober Malmö
Oktober
5
295 1x1
Program för hållbarhetsrapportering, 5 oktober Stockholm
November
17
295 1x1
Ekonomidagarna, Stockholm, 17–18 oktober Stockholm
November
23
295 1x1
Lokaler och hyresjuridik, Stockholm, 23 november Stockholm
Följ oss i sociala medier
Click to visit us on Facebook
Click to visit us on Twitter
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on YouTube
Du vet väl att du kan ringa våra jurister?
Våra jurister ger löpande juridisk rådgivning om bland annat bostads- och lokalhyresfrågor, fastighetsjuridik, offentlig upphandling och ägarfrågor.
 Du når oss på 08-406 55 50
Lars Matton. Bild: Per Myrehed
Lars Matton
Chefsjurist på enheten Ekonomi & Juridik
 
E-post: lars.matton@sverigesallmannytta.se
Telefon: 08 406 55 50

Tove Höckert. Bild: Nadja Hallström
Tove Höckert
Jurist på enheten Ekonomi & Juridik (föräldraledig till hösten 2023)

E-post:
tove.hockert@sverigesallmannytta.se
Telefon: 08 406 55 50
Carin Carlsson. Bild: Per Myrehed
Carin Carlsson
Jurist på enheten Ekonomi & Juridik

E-post:
carin.carlsson@sverigesallmannytta.se
Telefon: 08 406 55 50
Bild: Marina Rajala
Marina Rajala
Vikarierande jurist (för Tove Höckert) på enheten Ekonomi & Juridik

E-post:
marina.rajala@sverigesallmannytta.se
Telefon: 08 406 55 50
Allmännyttans logo
$$$open$$