Ny dom från Högsta domstolen • Vägledning om kamerabevakning • Skatteverket ökar kontroller
Webbversion
image
Välkommen till årets sista utskick av Juridiknytt som kastar ljus över det senaste inom juridiken. I detta nyhetsbrev redogör vi för en ny dom från Högsta domstolen som ger vägledning om hur förstahandshyresgästens ansvar ska bedömas när andrahandshyresgästen stannar kvar i lägenheten. Vi berättar även att Skatteverket ökar antalet kontrollbesök i folkbokföringen och att IMY lanserar en ny vägledning om kamerabevakning. Du kan dessutom läsa om flera intressanta domar som nyligen har avgjorts av domstolarna. Detta och mycket mer i vårt sista nyhetsbrev för året.

Trevlig läsning!
Bild: Brevinkast på dörr med många dekaler
Nytt HD-avgörande om förstahandshyresgästens skadeståndsansvar
Vilket ansvar har en hyresgäst när andrahandshyresgästen stannar kvar i lägenheten sedan förstahandshyresgästens hyrestid löpt ut och förstahandshyresgästen varit skyldig att flytta? Det klargör nu Högsta domstolen i en ny dom. 
137 arrow Här kan du läsa en sammanfattning av domen
Bild: husfasad med balkonger
Skatteverket ökar kontrollbesök i folkbokföringen 
Skatteverket ökar antalet kontrollbesök i folkbokföringen. Att många personer är folkbokförda i en bostad eller att personer är folkbokförda på en adress som inte är en normal bostad kan vara indikationer på fel som leder till kontroll. Även vid misstänkt olovlig andrahandsuthyrning kan ett besök från Skatteverket bli aktuellt. Skatteverket bygger upp kapacitet för att kunna göra cirka 100 kontrollbesök varje vecka nästa år. 
137 arrow Läs vår kommentar här
 
Bild: Fastighet boende med balkonger
Meddela felaktig folkbokföring till Skatteverket
Med Skatteverkets e-tjänst ”Meddela felaktig folkbokföring på annan adress” kan du som hyresvärd meddela Skatteverket om du har uppmärksammat felaktig folkbokföring i fastigheten. För att använda tjänsten behöver du veta personnumret på den person som är felaktigt folkbokförd. Om du inte vet personens personnummer kan du kontakta Skatteupplysningen på telefon 0771-567 567.
137 arrow Läs mer här
 
Rättsfall
Avstående från besittningsskydd godkänns inte – inte tillräckligt tydligt avgränsad  
Hyresvärden ansökte om godkännande av en överenskommelse om avstående från besittningsskyddet för en bostadslägenhet. Enligt överenskommelsen skulle hyresgästen inte ha rätt till förlängning av hyresavtalet om uppsägningen skedde på grund av att lägenheten låg i ett hus som skulle rivas eller genomgå en större renovering/ombyggnad eller huset/lägenheten skulle användas för annat ändamål än uthyrning av bostadslägenhet. Hyresvärden hade också rätt att hyra ut lägenheten till annan om hyresgästen inte fullgjorde sin vårdplikt eller på annat sätt väsentligen åsidosatte sina skyldigheter. Hyresavtalet skulle också upphöra vid eventuell ombildning.
 
Hovrätten konstaterar att en hyresgäst inte med bindande verkan kan acceptera mer långtgående möjligheter till uppsägning än vad som följer av lag. En överenskommelse om avstående från besittningsskydd för bostadslägenhet kan inte godkännas om överenskommelsen begränsas eller innehåller vitt formulerade villkor. Sammantaget fann hovrätten att överenskommelsen inte skulle godkännas.

Svea hovrätt den 13 november 2023 i mål nr H 2647–23 
Omfattande fågelmatning var störning i boendet
Hyresvärden sade upp hyresgästen på grund av omfattande fågelmatning. Hyresgästen medgav att han hade matat fåglar men inte i sådan omfattning att det varit störande eller orsakat skadedjur.

En granne vittnade om den omfattande fågelmatningen. Hon berättade att hon var tvungen att sova med öronproppar, inte kunde ställa möbler på sin uteplats och att hon ofta var tvungen att tvätta sin bil på grund av allt fågelbajs.

Enligt hovrätten är grannens uppgifter trovärdiga och får stöd av den skriftliga bevisningen. Sammantaget visade utredningen att hyresgästen under lång tid matat fåglar i mycket stor omfattning och att fågelmatningen lett till stora olägenheter för grannarna. Fågelmatningen hade fortsatt trots rättelseanmaningar och pågick fortfarande. Genom sitt agerande hade hyresgästen utsatt sina grannar för störningar i boendet som går utöver vad de ska behöva tåla. Han hade också underlåtit att iaktta allt som krävs för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten.

Hovrätten tog hänsyn till hyresgästens personliga omständigheter, som att hans bostad var rullstolsanpassad och att det inte fanns några andra anmärkningar mot honom. Trots detta fann hovrätten att han hade åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst i så hög grad att hyresavtalet skulle upphöra.

Svea hovrätt den 19 september 2023 i mål nr H13554-22
Bild: Kamera på tak som övervakar
IMY lanserar ny vägledning om kamerabevakning
Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har nyligen presenterat en ny vägledning om kamerabevakning. Den bygger på myndighetens erfarenheter från tillståndsgivning och tillsynsinsatser under de senaste fem åren.

Vägledningen är tänkt att underlätta och vara ett stöd i det praktiska arbetet med kamerabevakning. Den riktar sig till de verksamheter som kamerabevakar redan idag och till dem som planerar att kamerabevaka framöver. I vägledningen finns ett särskilt avsnitt om kamerabevakning i anslutning till flerbostadshus.

Vägledningen är en uppdaterad och utvidgad version av Vägledning vid kamerabevakning (IMY rapport 2021:2).
137 arrow Läs vägledningen i sin helhet här
Bild: Personer som går på sommaren genom en affärsgata
KPI för oktober 2023 fastställt
Statistiska Centralbyrån (SCB) har presenterat konsumentprisindex (KPI) för oktober 2023. Konsumentprisindex har betydelse för de lokalhyreskontrakt som använder Fastighetsägarnas indexklausul (6E eller 6F), där hyran justeras i förhållande till KPI-utvecklingen. Tillägget justeras den 1 januari 2024 enligt klausulen.
137 arrow Läs mer här
Allmännyttan Akademi
Bild: Kursdeltagare sitter och lyssnar på föreläsare
Nu erbjuder vi vår grundutbildning i hyresjuridik på fler orter
Nästa år erbjuder vi ett stort antal tillfällen av Hyresjuridik grund i olika delar av landet. Kursen kommer att ges i Jönköping, Luleå, Göteborg och Stockholm.

Under två dagar går vi igenom hyresjuridikens grunder. Vi pratar bland annat om hyresgästens besittningsskydd, hyresavtalets innehåll, vad hyresgästen får göra i sin bostad samt ansvarsfördelningen mellan hyresvärd och hyresgäst.
137 arrow Anmäl dig här
Kalendarium
Här nedan listar vi några av våra kommande kurser inom området juridik. För att ta del av hela kalendariet, surfa in på sverigesallmannytta.se/akademi/#kalender
December
7
295 1x1
Att behandla personuppgifter enligt GDPR, digitalt, 7 december Digitalt
12
295 1x1
Upphandlingsjuridik för allmännyttan LOU, 12 december Stockholm
Följ oss i sociala medier
Click to visit us on Facebook
Click to visit us on Twitter
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on YouTube
Du vet väl att du kan ringa våra jurister?
Våra jurister ger löpande juridisk rådgivning om bland annat bostads- och lokalhyresfrågor, fastighetsjuridik, offentlig upphandling och ägarfrågor.
 Du når oss på 08-406 55 50
Lars Matton. Bild: Per Myrehed
Lars Matton
Chefsjurist på enheten Ekonomi & Juridik
 
E-post: lars.matton@sverigesallmannytta.se
Telefon: 08 406 55 50

Tove Höckert. Bild: Nadja Hallström
Tove Höckert
Jurist på enheten Ekonomi & Juridik

E-post:
tove.hockert@sverigesallmannytta.se
Telefon: 08 406 55 50
Carin Carlsson. Bild: Per Myrehed
Carin Carlsson
Jurist på enheten Ekonomi & Juridik

E-post:
carin.carlsson@sverigesallmannytta.se
Telefon: 08 406 55 50
Bild: Marina Rajala
Marina Rajala
Jurist på enheten Ekonomi & Juridik

E-post:
marina.rajala@sverigesallmannytta.se
Telefon: 08 406 55 50
Allmännyttans logo
$$$open$$