• Aktuella rättsfall • Revidering av indexklausul • Förslag på modernisering av fastighetsregistret
Webbversion
image
Varmt välkommen till årets första nyhetsbrev, där vi fördjupar oss i de senaste domarna, lagändringarna och andra aktuella händelser inom juridiken. Vi bjuder även in dig till vår nya kurs om processen i hyresnämnd och tingsrätt samt vår nygamla kurs om fastighetsägarens ansvar. Det och mycket mer i månadens nyhetsbrev.

Trevlig läsning!
Bild: fasad med balkonger
Förslag på modernisering av fastighetsregistret 
En utredning har nyligen presenterat ett förslag på en ny reglering för fastighetsregistret. Syftet är att det ska finnas en god tillgång till fastighetsuppgifter och samtidigt stärka säkerhetsskyddet för registret. Även brottsbekämpande myndigheters möjligheter att använda fastighetsinformation förbättras.
137 arrow Här kan du läsa mer
 
Bild: interiör matbutik med tre personer som handlar
Indexklausul för lokalhyresavtal har reviderats    
Fastighetsägarna, Svensk Handel, Sveriges Allmännytta och Visita har i ett gemensamt arbete under 2022 och 2023 reviderat de samförhandlade indexklausulerna. Indexklausulerna kan användas i lokalhyreskontrakt som löper minst tre år i taget om ett indextillägg ska kunna utgå.
137 arrow Läs vår kommentar här
 
Bild: Fjärrvärmerör nedgrävda i marken för installation
Fjärrvärmenämnden utvärderas
Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att utvärdera Fjärrvärmenämndens funktion och ändamålsenlighet. Energimyndigheten ska senast i september redovisa sitt uppdrag, som bland annat handlar om att inhämta synpunkter från nämndens ledamöter.
137 arrow Granskning av fjärrvärmenämnd
Rättsfall
Får flytta efter vanvård
Hyresgästens bekanta sågade i hans ytterdörr och en trasig fönsterruta anmäldes först drygt två månader efter att den gått sönder. Lägenheten var dessutom stökig samt belamrad med bråte och cyklar. Hyresgästen själv menade att han använde lägenheten för reparation av cyklar. Enligt hyresvärden hade hyresgästen också eldat inne i lägenheten, utsatt sina grannar för störningar och olovligen hyrt ut lägenheten i andra hand. Det finns enligt hovrätten inte tillräcklig bevisning för de påståendena, men hyresgästen bedöms allvarligt ha åsidosatt sin vårdnadsplikt i de tre första avseendena. Hyresavtalet ska därför inte förlängas.

Svea hovrätt den 8 februari 2024 i mål nr H 13754–23
Saknar skyddsvärt behov av lägenhet
Enligt hyresvärden hade hyresgästen sitt permanenta boende tillsammans med fru och barn på annan adress och saknade därför behov av prövningslägenheten (46 § första stycket punkt 10 i hyreslagen). Hyresgästen medgav att han bodde med sin familj på annan adress. Parterna var däremot oense om han hade behov av prövningslägenheten som ett s.k. nödvändigt bostadskomplement.

För att en lägenhet ska anses vara ett sådant komplement krävs att lägenheten används åtminstone 2–3 dagar per vecka alternativt 80–100 dagar per år i samband med arbete eller studier. Det är hyresgästen som ska visa att han nyttjar lägenheten i sådan utsträckning och på sådant sätt att han har ett skyddsvärt behov av lägenheten som ett nödvändigt bostadskomplement.
 
Hovrätten ifrågasatte inte att hyresgästens arbete som konsult krävde viss personlig närvaro i Stockholm, där lägenheten var belägen, men det saknades utredning om i vilken omfattning. Enligt utredningen hade andra personer bott i lägenheten i perioder och en annan person bodde där nu, men det saknades en mer detaljerad beskrivning av boendeförhållandena. Sammantaget bedömde hovrätten att hyresgästen inte hade visat att han hade behov av lägenheten som nödvändigt bostadskomplement. Det var därför inte oskäligt att hyresförhållandet upphörde.

Svea hovrätt den 2 februari 2024 i mål nr H 3058–23
Offentlig upphandling
KKV underkänner prishöjningar med stöd av standardavtalen
Förutsättningarna att göra tillåtna ändringar i upphandlande kontrakt har varit en omdiskuterad fråga. Utgångspunkten för upphandlade kontrakt är att lagt kort ligger. Spelreglerna måste vara tydliga för alla anbudsgivare vid anbudsinlämnande, dvs. utrymmet för förändringar måste tydligt framgå av upphandlingsdokumentet. Ändringar är i regel att betrakta som väsentliga om det kan antas att övriga anbudsgivare exempelvis hade lämnat ett lägre anbudspris om det redan under upphandlingen hade stått klart att de kunnat få en högre ersättning och/eller stått en lägre affärsmässig risk under kontraktstiden.

Konkurrensverket (KKV) har nu bedömt att det tilläggsavtal som tecknats mellan Trafiknämnden i Region Stockholm och dess befintliga leverantör är en otillåten direktupphandling. KKV underkänner därmed regionens argument om att det har varit tillåtna ändringar då regionen menar att skrivningarna i standardavtalen är att betrakta som en ändring- och optionsklausul.

KKV anser att regleringen i standardavtalen inte uppfyller de grundläggande kraven på att en ändrings- och optionsklausul ska vara klar, precis och entydig. KKV anser tvärtom att regleringen i standardavtalen ger utrymme för en närmast obegränsad frihet att ändra priserna. Ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten i Stockholm för prövning.
137 arrow Här kan du läsa mer
Utbildningar
Bild: två personers händer gör anteckningar i pärm
Processen i hyresnämnd och tingsrätt
Välkommen till vår nya kurs om processen i hyresnämnd och tingsrätt den 20 maj.

Advokaterna Kristina Andersson och Elin Lönnfält kommer under kursdagen att gå igenom hur en process i hyresnämnd respektive tingsrätt kan se ut och ge kursdeltagarna konkreta verktyg för hur man processar på bästa sätt. Alltifrån hur en inlaga bör upprättas och hur man som hyresvärd förbereder sig på bästa sätt inför en förhandling till frågor om bevisbörda, beviskrav och bevisvärdering. Även frågor om överklagande och överrättsprocess kommer att behandlas.
137 arrow Anmäl dig här
Bild: Kvinna som står vid skyddsstaket vid fastigheter
Fastighetsägarens ansvar
Välkommen till vår kurs om fastighetsägarens ansvar i Stockholm den 10 april.

Vilket ansvar har en fastighetsägare för att förebygga olyckor i och kring fastigheten, till exempel i hissar och på gångbanor? Vem ansvarar för att bygglov finns för ombyggnationer och när behövs bygglov? Hur ser fastighetsägarens ansvar för föroreningar ut? I den här kursen kommer advokat Carolina Gustavsson att gå igenom ofta förekommande frågor när det gäller fastighetsägarens ansvar med utgångspunkt i miljöbalken och plan- och bygglagen.
137 arrow Anmäl dig här
Kalendarium
Här nedan listar vi några av våra kommande kurser inom området juridik. För att ta del av hela kalendariet, surfa in på sverigesallmannytta.se/akademi/#kalender
Mars
12
295 1x1
Hyresjuridik grund i Jönköping 12–13 mars Jönköping
April
10
295 1x1
Fastighetsägarens ansvar i Stockholm 10 april Stockholm
23
295 1x1
Hyresjuridik grund i Luleå 23–24 april Luleå
Följ oss i sociala medier
Click to visit us on Facebook
Click to visit us on Twitter
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on YouTube
Du vet väl att du kan ringa våra jurister?
Våra jurister ger löpande juridisk rådgivning om bland annat bostads- och lokalhyresfrågor, fastighetsjuridik, offentlig upphandling och ägarfrågor.
 Du når oss på 08-406 55 50
Lars Matton. Bild: Per Myrehed
Lars Matton
Chefsjurist på enheten Ekonomi & Juridik
 
E-post: lars.matton@sverigesallmannytta.se
Telefon: 08 406 55 50

Tove Höckert. Bild: Nadja Hallström
Tove Höckert
Jurist på enheten Ekonomi & Juridik

E-post:
tove.hockert@sverigesallmannytta.se
Telefon: 08 406 55 50
Carin Carlsson. Bild: Per Myrehed
Carin Carlsson
Jurist på enheten Ekonomi & Juridik

E-post:
carin.carlsson@sverigesallmannytta.se
Telefon: 08 406 55 50
Bild: Marina Rajala
Marina Rajala
Jurist på enheten Ekonomi & Juridik

E-post:
marina.rajala@sverigesallmannytta.se
Telefon: 08 406 55 50
Allmännyttans logo
$$$open$$