Läs om vårt nybyggda magasin, möt våra nyanställda medarbetare, USA-trafiken som skapat nya möjligheter och mer i vårt senaste nyhetsbrev.
Webbversion Read in English
126 UDDEVALLAHAMN vanster 4farg
image
Vy över farleden och Uddevallabron
Vi presenterar magasin 90 - vår nybyggda lagerhall i Västra hamnen
Tidigt i höstas togs det första spadtaget för bygget av en ny lagerhall i Västra hamnen och för ett par veckor sedan var lagerhallen, som fått namnet Magasin 90, redo för att tas i bruk. Redan ett par dagar efter att Magasin 90 stod klart var det dags för oss att ta emot det första fartyget för vår kund Göteborg Energi, lastat med 3 800 ton energipellets.

Magasin 90 har byggts med syftet att lagerhålla pellets för Göteborg Energi. Pelletsen kommer att ankomma till oss med fartyg och initialt kommer årsvolymen över kaj att ligga på 45 - 60 000 ton, för att sedan öka till omkring 90 000 ton per år. Avtalet med Göteborg Energi är på 5 år med option om ytterligare 3 år och intentionen är att hallen därefter skall flyttas till en ny yta på, eller i närheten av, nuvarande bergtäkt.

Totalentreprenör för bygget var Hallgruppen och MEXL har varit byggledare och kvalitetsansvariga för projektet. De allra flesta av de kontrakterade entreprenörerna vi har anlitat har haft lokal anknytning, något som vi tycker är extra kul.
Magasin 90, vår nya lagerhall i Västra hamnen
USA-trafik ger ringar på vattnet
640x640transp Fartyget Transporter i Uddevalla hamn
I höstas startade vi vårt tvååriga avtal med linjetrafik mellan Uddevalla och USA. Sen dess har trafiken gett ringar på vattnet och förutom att svensk pappers och förpackningsindustri nu regelbundet nyttjar avgången, har volymer från Norge och Tyskland adderats. Vi tar också emot förfrågningar från andra typer av varuägare och ser att mindre importvolymer letar sig hit. Som exempel importerar vi nu månadsvis papper från Halden i Norge, i samarbete med rederiet DFDS och deras fartyg Transporter.

Fartyget Transporter lämnar inte heller Uddevalla tomhänt utan vid varje tillfälle lastas hon med ett antal chassin, för vidare transport till kontinenten.

Wagenborg Shipping, som driver linjetrafiken mellan Uddevalla hamn och Penn Warehousing i Philadelphia, har ett fartygsanlöp till Uddevalla var fjärde till femte vecka. 
Möt Henrik - vårt nytillskott på speditionsavdelningen
640x640transp Henrik Bengtsson, ny speditör hos Uddevalla Hamnterminal
I mitten av januari började Henrik Bengtsson som speditör hos oss. Han är ett efterlängtat tillskott till vår speditionsavdelning, som har haft ett högt tryck med allt nytt gods som tillkommit under den senaste tiden.

Henrik har lång erfarenhet av branschen och kommer närmast från Freightman i Göteborg. Där har han haft ett varierande uppdrag och arbetat med allt ifrån sjöspedition, tull och landtransporter med flöden främst från Skandinavien.

I sin nya roll hos oss svarar han, som en av sex speditörer, för olika typer av speditionsuppdrag där han är med och skapar lösningar för effektiv hantering av våra kunders gods. Det handlar om koordinering för distribution och lagerhållning men också ansvar för tullärenden och tillhörande transportdokumentation.

Som speditör hos oss har Henrik också ett eget ansvar för ett antal kunder som har godsflöden via Uddevalla. Det innebär både export och import för fartygsrelaterat gods men även rena terminaluppdrag. I rollen ingår också daglig kontakt med kunder, samarbetspartners och givetvis många interna kontakter i bolaget.

- Jag trivs jättebra med mina nya kollegor och tycker det är roligt att det fortfarande finns så mycket nytt att lära sig trots att man har varit med en stund. Den stora variationen är ju lite av tjusningen med jobbet. Jag hoppas kunna använda mina erfarenheter till att bidra med nya infallsvinklar och att hjälpa till att föra hamnen framåt i frågor kring nya arbetssätt och digitalisering, säger Henrik själv.

Vi välkomnar Henrik till Uddevalla Hamnterminal och hoppas att du kommer fortsätta trivas hos oss!
Rekord i tyngdlyft i Uddevalla hamn
640x640transp Rekord i tyngdlyft i Uddevalla hamn
För ett tag sedan genomfördes den tyngsta förflyttningen i hamnens historia. Via järnväg mottog vi en transformator, lastad på specialvagn, som vägde hela 257 ton. Transformatorn flyttades sedan till en självgående transportvagn som kördes till Sörviksterminalen för lagring.

Transformatorn omvandlar växelström till likström, för att kunna transportera starkström långa sträckor på land utan minskad effekt. Just denna transformator, kommer tillsammans med ett flertal andra, att gå på export senare under våren.
Vi utökar vår stuverikår med fjorton nya medarbetare
Under de senaste månaderna har vi haft glädjen att anställa fjorton nya medarbetare till vår stuverikår. Det var längesen vi hade så här många nya hos oss på en och samma gång och det är fantastiskt roligt att kunna välkomna alla till Uddevalla Hamnterminal. Detta betyder också att det är många som är under upplärning just nu, vi hoppas på er förståelse och hänsyn till att uppdrag under en period kan ta lite längre tid.

På bilden har vi lyckats samla samtliga nya medarbetare. Vi önskar er alla varmt välkomna till Uddevalla Hamnterminal och hoppas att ni kommer att trivas hos oss!
Nyanställda medarbetare i stuveriet
Ny och energieffektiv belysning i våra magasin
Just nu pågår ett arbete med att uppgradera belysningen i våra magasin, till nya och mer energieffektiva armaturer. Förutom att de nya armaturerna ger ett bättre ljus som är mer likt vanligt dagsljus, innebär bytet också en energibesparing på hela 70%.

Vi har även installerat rörelsesensorer som gör att ljuset automatiskt släcks efter en kort stund, något som såklart också minskar vår energiförbrukning. På bilden ser ni ett av våra magasin, där vi hunnit byta ut belysningen i halva magasinet. Titta vilken skillnad!
Byte av belysning i våra magasin
Välbekanta vikingar i Uddevalla hamn
640x640transp Brage Viking i Uddevalla hamn
Vikingfartygen har blivit en välbekant syn hos oss i Uddevalla vid det här laget. Loke, Nor, Frigg, Idun, Odin, Freyja, Sol, Nanna, Vidar, Magne och Brage Viking. Alla har de vid något tillfälle legat till kaj i Uddevalla hamn.

Alla fartygen tillhör, eller har vid tillfället de var här tillhört, Viking Supply Ships AS. De är ett i grunden norskt rederi, med nuvarande verksamhetsbas i Köpenhamn. De utomordentligt starka och tåliga fartygens främsta användningsområde är som AHTS-fartyg i Nordsjön. AHTS står för Anchor Handling Tug Supply vilket innebär att de kan användas som ankarhanteringsfartyg, bogserbåt samt supplyfartyg. Som supplyfartyg fraktar de alla typer av material till oljeriggar.

Utöver sina ordinarie arbetsuppgifter har några av fartygen också haft ett antal specialuppdrag. Loke Viking var med och assisterade med släckningen av den omfattande branden ombord på M/V Almirante Storni. Här kan du se bilder från det hos Kustbevakningen. Magne Viking har, kanske något otippat, haft en kortare Hollywoodkarriär i filmen Tenet från 2020. Se Magne Viking i den officiella trailern här.

Visste du förresten att Viking Supply Ships AS också sköter driften av våra fem svenska statliga isbrytare? Ale, Atle, Frej, Ymer och Oden sköts om på uppdrag av Sjöfartsverket sedan år 2000.
Fantastisk vändning i vårt årsbokslut för 2021
Vårt resultat för 2021 är nu summerat klart och efter att ha fått en tuff start på året lyckades vi att vända trenden. Något vår personal har kämpat otroligt hårt för att möjliggöra!

Sammanfattningsvis visar koncernen på ett mycket fint resultat för 2021, på 11,3 mkr före skatt. Resultatet kan jämföras med de 1,5 mkr som vi hade i budget och som efter sommaren reviderades uppåt till 3,9 mkr.
435 stuveriarbetare1
Missade du när tidningen Bohusläningen besökte Uddevalla hamn?
640x640transp
Truckkörning
För ett tag sedan var tidningen Bohusläningen på besök hos oss. Följ med innanför grindarna till vår verksamhet och se hur en arbetsdag hos oss kan se ut.

"Papper stuvas för transport till USA. Pellets som ska till Danmark lastas. Ett fartyg med tomma containrar kommer från Ryssland. Följ med innanför grindarna och möt några som jobbar på kajerna. Uddevalla hamn står inför stora förändringar. " 

Bild: Bohusläningen
Läs hela artikeln här
Uddevalla Hamnterminal för UNHCR
Just nu flyr barn och familjer i Ukraina och läget är desperat. Vi på Uddevalla Hamnterminal vill hjälpa till i denna akuta situation och under två veckor i mars hade därför vi en insamling för Ukraina via UNHCR.

Totalt donerade våra medarbetare med flera hela 22 411 kr och hela den summan dubblades sedan av Uddevalla Hamnterminal, genom en donation på 25 000 kr. Ett stort tack till alla er som deltog i vår insamling, ni gör skillnad!

Vår insamling är avslutad men fortsätt gärna att bidra till UNHCR:s viktiga arbete via länken nedan.
UNHCR för Ukraina
Vi söker en sommarvikarie till vår speditionsgrupp
Inför sommaren ser vi behov av att anställa en vikarie till vår speditionsgrupp. Arbetet innebär att avlasta bolagets speditörer med diverse administrativa uppgifter, dokumentation och speditionsuppdrag under sommarperioden. Du kommer att ha både interna kontakter och kontakt med bolagets samarbetspartners och kunder.

Sommarvikariatet är på heltid fram till slutet av augusti och vi ser gärna att du kan börja redan under maj månad alt. senast i början av juni. Skicka gärna in din ansökan redan nu, eftersom urval sker löpande och vikariatet kommer att tillsättas så snart som möjligt.
Läs mer och ansök här
640x640transp Jacbo Engholm, Marknadschef
Post Covid
För ett år sedan skrev jag om ljusare tider, något som i skrivande stund känns helt fel att påstå. Även om vi nu har lämnat pandemin bakom oss och befinner oss i det som kommit att kallas det nya normala, så har andra mörka krafter vaknat till liv i Europa. Det som ger mig tröst i allt detta är att vi ser många positiva förebilder och motkrafter, som hjälper sina medmänniskor i nöd.

Här i Uddevalla hamn har året börjat positivt med fler fartygsanlöp och större godsvolymer än på flera år. Detta skapar visserligen nya utmaningar för oss men dessa är ett betydligt trevligare bekymmer. Den digitala världen vi numera lever i skapar ständigt nya kundkrav som innebär förändringar i det sätt vi arbetar på. Detta möter vi löpande genom att anpassa både systemstöd och arbetsprocesser. Förändringar som gör oss mer flexibla.

Vi får ständigt nya förfrågningar, från nya kunder eller angående nytt gods, vilket är väldigt roligt men tyvärr har vi på sistone inte alltid haft möjlighet att möta allas behov. Vi fortsätter att jobba vidare på vår inslagna väg, med att utveckla våra hamn och terminalområden, skapa stabila godsvolymer för en hållbar utveckling och har vårt fokus där vi kan göra skillnad.

Jag avslutar den här texten på nästan exakt samma sätt som för ett år sedan. Med våren och sommaren runt hörnet, hoppas jag att inte bara vintern utan också att kriget i Ukraina släpper sitt grepp, så att vi alla kan fortsätta leva våra liv så som vi själva önskar.

Jacob Engholm, Marknadschef
Click to visit us on Facebook
Click to visit us on LinkedIn