Nyhetsbrev från Sveriges advokatsamfund april 2023. Om meddelandet ser konstigt ut, klicka här.
140 logo
Advokatsamfundet genomför en uppföljande undersökning om kränkande särbehandling och sexuella trakasserier
bild
Inom kort kommer en undersökning om kränkande särbehandling och sexuella trakasserier att skickas ut till samtliga verksamma advokater och biträdande jurister (inklusive till dem som är föräldralediga, sjukskrivna eller tjänstlediga). Undersökningen genomförs av Novus på uppdrag av Advokatsamfundet.
Under år 2019, efter uppropen #metoo och #medvilkenrätt, genomförde Advokatsamfundet en undersökning som syftade till att kartlägga förekomsten av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier inom advokatkåren.

Nu, fyra år senare, görs en uppföljande undersökning för att få en helhetsbild av hur situationen ser ut idag och vilka eventuella förändringar som skett.

Vår förhoppning är att alla advokater och biträdande jurister har möjlighet att ta sig tid att delta i undersökningen. Att delta i undersökningen tar inte mer än några minuter, och era svar har stor betydelse för det fortsatta arbetet. Om du inte kan besvara hela enkäten vid ett och samma tillfälle, är det möjligt att fortsätta där du slutade vid en senare tidpunkt.

Alla svar är viktiga – oavsett om du utsatts för kränkande särbehandling och sexuella trakasserier eller inte.

Du är självklart anonym, och Advokatsamfundet kommer inte att få del av enskilda svar. Novus uppfyller de krav som GDPR ställer på personuppgiftsbiträden.
Nyheter
Välkommen på unik föreläsning för advokater! 

203 Inbjudan till forelasning samt oppet hus utan text 385

Om perfektionism, prestationsångest, känslomässig intelligens och autenticitet hos advokater. Om det talar Heidi Brown, director of legal writing vid Brooklyn Law School, juristprofessor och författare till böckerna The Introverted Lawyer, Untangling Fear in Lawyering och The Flourishing Lawyer, samt Jens Näsström, arbetspsykolog som har forskat om, utbildat och handlett jurister och advokater i snart tjugo år.

Föreläsningarna hålls på engelska.

Tid: Torsdag den 31 augusti 2023 kl. 13.00–15.00
Plats: Engelska kyrkan, Laboratoriegatan 1, Stockholm, eller live via länk

O.S.A. vänligen senast den 1 augusti genom att klicka på länken till anmälan.

Det finns ett begränsat antal platser för deltagande vid föreläsningen på plats – så det är först till kvarn som gäller.

Föreläsningen motsvarar 2 kurstimmar för advokater.
➔  Läs mer om föreläsningen och anmäl dig

 

Mingla med Mia – välkommen på mottagning i Tryggerska villan!

207 Inbjudan till mottagning 31 augusti 385

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander fyller 50 år och firar det med en mottagning efter föreläsningen. Du är hjärtligt välkommen.

Tid: Torsdag den 31 augusti 2023 klockan 15.00–22.00
Plats: Advokatsamfundet, Tryggerska villan, Laboratoriegatan 4, Stockholm

Obs – presenter undanbedes!

Det bjuds på dryck, mingelmat och livemusik.

O.S.A. vänligen senast den 1 augusti genom att klicka på länken till anmälan.

➔  Anmäl dig till mottagningen här

 

Föreläsningar för sommarnotarier 20 och 21 juni 2023

Advokatsamfundet erbjuder föreläsningar för sommarpraktikanter på advokatbyråer den 20 och 21 juni 2023, där praktikanterna digitalt erbjuds möjlighet att få en närmare inblick i advokatyrket och Advokatsamfundets roll och uppgifter.

Föreläsningarna kommer i år att belysa hur det är att arbeta som advokat, både inom brottmål och affärsjuridik. Vad är syftet med att arbeta som advokat? Därtill ges en närmare inblick i Advokatsamfundets verksamhet och hur man blir advokat.

  • Brottmålsadvokatens arbeteadvokat Johan Eriksson

  • Advokatsamfundets verksamhet och hur man blir advokatSofia Rahm och Ebba Coghlan, jurister på Advokatsamfundets kansli

  • Att arbeta som advokat inom affärsjuridikenAdvokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander samtalar med advokat Erica Wiking Häger

Byråerna kan välja mellan en föreläsning tisdagen den 20 juni (live) eller onsdagen den 21 juni (inspelad), kl. 9–12. Varje byrå samordnar anmälningarna för sina praktikanter. Anmälan senast den 2 juni.

Tisdagen den 20 juni på kvällstid anordnas också en sommarcocktail på Advokatsamfundet för sommarnotarierna.

➔  Läs mer och anmäl sommarnotarier

 

Advokatsamfundet arrangerar rättegångsspel under Almedalsveckan

Advokatsamfundet ordnar ett rättegångsspel och en paneldebatt med journalister i Almedalen fredag den 30 juni.

205 Visby 385

För andra året i rad tar Advokatsamfundet i sommar plats med en egen programpunkt på scenen under Almedalsveckan i Visby. I år handlar rättegångsspelet om ett fiktivt fall kopplat till blåljussabotage, inspirerat av verkliga händelser.

Rättegångsspelet syftar till att åskådliggöra hur en brottmålsrättegång går till och belysa olika syner på brott och straff. Det ska också visa hur omständigheterna kan balansera på en knivsegg för hur utfallet av domen blir för den enskilde.

Nytt för i år är att domstolens nämndemän utgörs av journalister med särskild inriktning på områden inom rättsväsendet. Efter rättegångsspelet övergår arrangemanget i en modererad debatt, med utgångspunkt i domen.

I rättegångsspelet medverkar bland annat advokaterna Henrik Olsson Lilja och Elisabeth Rohtlieb tillsammans med hovrättsrådet tillika vice ordföranden i Svea hovrätt Mikael Swahn och vice chefsåklagare Anna Svedin.

Som nämndemän medverkar Oisín Cantwell, reporter och krönikör på Aftonbladet, Diamant Salihu, kriminalreporter på SVT, Åsa Erlandsson, granskande reporter på Dagens Nyheter, och Caspar Opitz, Allmänhetens Medieombudsman.

Journalisten Inger Arenander modererar den efterföljande debatten.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander bjuder in dig som åhörare, antingen på plats eller via webbsändningen som läggs ut live på Advokatsamfundets webbplats.

Tid och plats: Rättegångsspelet äger rum fredag den 30 juni kl. 10.00 i Sävesalen, Gotlands museum, Strandgatan 14 i Visby, alternativt på www.advokatsamfundet.se.

Obs – antalet platser är begränsat. Anmäl dig redan nu till pressansvarig på Sveriges advokatsamfund, Karin Flygare, Karin.Flygare@advokatsamfundet.se.

➔  Anmäl dig till rättegångsspelet

 

Advokatsamfundspodden: Hur väl fungerar nämndemannasystemet?

206 Advokatsamfundspodden namndeman

Vad innebär systemet med nämndemän i domstolar inom brottmål och hur väl fungerar det i dag? Mot bakgrund av det så kallade snippa-målet har frågor som rör nämndemännens sammansättning, kopplingen till politiska partier vid nomineringen och nämndemännens funktion i stort hamnat under lupp.

I Advokatsamfundspodden avsnitt 27 medverkar Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet, Magnus Widebeck, lagman och f.d. justitieråd, Anders Hagsgård, president i Hovrätten för Västra Sverige, och Stefan Blomquist, förbundsordförande i Nämndemännens riksförbund.

➔  Lyssna på Advokatsamfundspodden

 

Kritiserad taxa införs 1 juni

Den 1 juni 2023 införs en ny taxa för försvarare och målsägandebiträden i förordnandemål – mål där försvarare och målsägandebiträden har förordnats, men där utredningen sedan läggs ner utan åtal. Den nya taxan beräknas efter förhörstidens längd under förundersökningen.

Advokatsamfundet var starkt kritiskt till förslaget. I sitt remissvar pekar samfundet bland annat på att förhörstiden är en dålig måttstock när skälig ersättning ska bestämmas. Många gånger saknas det samband mellan förhörstiden och det arbete som har krävts för att tillvarata klientens intressen enligt de advokatetiska reglerna.

➔  Läs mer

 

Nordiskt asylrättsseminarium i Köpenhamn 23–24 maj

Nordic Institute for Migration och MOBILE – Center of Excellence for  Global Mobility Law vid Köpenhamns universitet bjuder in till ett  tvådagarsseminarium med rubriken ”Entanglements in Refugee and Migration Law”, där Nordic Asylum Law Seminars 40-årsjubileum uppmärksammas.  Seminariet hålls i Köpenhamn den 23–24 maj. Programmet innehåller storföreläsningar, sessioner med tre parallella seminariespår och gemensamma panelsamtal.

➔  Läs mer

 

IBA:s årskonferens 2023 i Paris 29 oktober – 3 november

Den internationella advokatorganisationen International Bar  Association (IBA) håller sin årskonferens 2023 i Paris den 29 oktober – 3 november.
Konferensen innehåller över 200 sessioner om ett brett urval rättsliga ämnen, ett stort antal sociala aktiviteter samt rika  möjligheter till nätverkande och affärskontakter. Lägre avgift vid anmälan senast den 21 juli.

➔  Läs mer

 

Advokat-SM i golf 9–10 september

Den 9–10 september 2023 spelas den 55:e upplagan av Advokat-SM i golf. Årets tävling hålls på småländska Hooks herrgård. Förutom advokatklassen, finns också en odylklass för närstående och sponsorer.

Sista anmälningsdag är den 1 juni 2023. Antalet platser är begränsat.

➔  Läs mer

 

Nytt nyhetsbrev från CCBE

Rådet för advokatorganisationerna i EU, CCBE, har publicerat en ny utgåva av sitt digitala nyhetsbrev CCBE-Info. CCBE-Info nr 100 har särskilt fokus på advokaternas roll i klimatförändringarna.

➔  CCBE-Info nr 100 på engelska

 

General-sekreteraren bloggar
bild
Mia Edwall Insulander
I Almedalen synliggör vi advokatens roll – och journalistens

Det finns likheter mellan en advokat och en journalist. Oberoendet är en gemensam nämnare – både advokaten och journalisten har uppdraget att stå på den enskildes sida, granska makten och hålla ögonen på staten. På så sätt främjar våra respektive roller rättssamhället.

Advokatsamfundet har i sommar en egen programpunkt under Almedalsveckan i Visby: ett rättegångsspel och en efterföljande debatt. För att variera oss jämfört med förra året har vi i år valt att låta nämndemännen spelas av journalister, flera av dem väl insatta i frågor som rör kriminalitet och rättssäkerhet.

Vi har alla ett ansvar att fortsatt stå upp för en fungerande demokrati där rättsstaten är en omistlig grundbult. Advokatsamfundets medverkan under Almedalsveckan är en pusselbit.
➔  Läs mer

 

Aktuellt
Kalendarium
11 maj
Disciplinnämnden sammanträder
16 maj
Advokatsamfundets styrelse sammanträder
14 juni
Disciplinnämnden sammanträder
14 juni
Disciplinnämnden sammanträder
14 juni
Advokatsamfundets fullmäktigemöte
24 augusti
Disciplinnämnden sammanträder
14 juni
Advokatsamfundets styrelse sammanträder
➔  Fler kalenderhändelser

 

Kurser
Många kurser genomförs som livesända kurser, eller erbjuds både i fysiskt och direktsänt format. Om du har frågor om kursutbud eller vilka kurser som livesänds är du välkommen att kontakta kursinfo@advokat
samfundet.se.
8–10 maj
Skeviks gård, Värmdö
Juridik för advokatassistenter – grundkurs
12–14 maj
Hotell Hasselbacken, Stockholm
Brottsmålskurs 2 – fördjupning inom brottmålsprocessen
NYHET 23 maj
Forensisk bevisning i brottmål
24–25 maj
Företagsekonomi för jurister
29 maj
Advokatetik för administrativ personal
(även direktsänd kurs)
2 juni
Retorik för advokater – effektiv muntlig kommunikation
➔  Se hela kursutbudet

 

Cirkulär
27 april 2023
Cirkulär nr 10/2023 Nyintagna ledamöter den 27 april 2023
27 april 2023
Cirkulär nr 9/2023 Nya inträdesansökningar den 23 mars – 26 april 2023
Remissvar
24 april 2023
Digitala bolags- och föreningsstämmor
21 april 2023
En ny statistik över hushållens tillgångar och skulder
6 april 2023
Ny kärnkraft i Sverige – ett första steg
3 april 2023
Ändringar i regelverket om överlämnande enligt en europeisk och nordisk arresteringsorder
31 mars 2023
Utkast till lagrådsremiss Vissa skärpta villkor för anhöriginvandring och begränsade möjligheter till uppehållstillstånd av humanitära skäl
30 mars 2023
Europeiska kommissionens förslag till revidering av CBE-direktivet om underlättande av gränsöverskridande informationsutbyte om trafiksäkerhets-relaterade brott
27 mars 2023
Delegation i mark- och miljödomstol
24 mars 2023
Skärpt återbetalnings-skyldighet i brottmål
Kontakta oss


 

143 fb neg stans 145 insta neg stans 146 in neg stans

 

För att avregistrera dig, klicka här.
unknown link