Ett pressmeddelande från Bokmässan i Göteborg
8533 6 bok23 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 30 SEPTEMBER 2023
bild
NIKLAS TURNER OLOVZON, VINNARE CRIMETIME ÅRETS DECKARDEBUT 2023. Fotograf: Natalie Greppi 
Pressmeddelande 230930
Niklas Turner Olovzon vinner årets Crimetime Award Årets deckardebut och Elin Säfström Crimetime Årets barndeckare. BookBeats pris till årets svenska deckarförfattare går till duon bakom Lars Kepler. 
Crimetime Award Hederspristagare Jan Guillou har i en ceremoni på Bokmässan, ledd av Titti Schultz och Rebecka Edgren Aldén, uppmärksammats och fått sällskap av vinnare i fem kategorier – en lista som för första gången inkluderar en inläsare: Jonas Malmsjö tilldelas Bookbeats pris för Årets deckaruppläsare. 
Crimetime Award delas ut i kategorierna Crimetime Årets hederspris, Årets deckardebut och Årets barndeckare. BookBeats pris till årets svenska deckarförfattare har i år fått sällskap av två nya kategorier, Årets svenska deckare, som hyllar själva verket, där Sofie Sarenbrandts Parasiten får den första utmärkelsen, och Årets deckaruppläsare, vilket tilldelats Jonas Malmsjö, som bland annat läser in Lars KeplerCrimetime Göteborg är en festival i festivalen under Bokmässans lördag och söndag, som tar avstamp i viljan att skapa Sveriges största mötesplats för författare och läsare som älskar spänningslitteratur. 

Crimetime Award årets deckardebut

” …den här debuten har omfamnats av både läsare och kritiker. Vi är övertygade om att det här är början på ett stort författarskap.”

Crimetime Award årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Tidigare vinnare inkluderar bland annat Niklas Dag och Natt, Tina Frennstedt, Klas Ekman och Victor Pavic Lundberg.

2023 års Crimetime Award årets deckardebut 2023 tilldelas Niklas Turner Olovzon för Isberg (Polaris, original Harper Collins Nordic).

Juryns motivering i sin helhet:
För en gedigen och välskriven roman om lögner och svek, ensamhet och begär, samt en desperat längtan efter att både få passa in och vara sig själv. Vi i juryn imponeras av de fint utmejslade karaktärerna som både berör och upprör. Ett familjedrama i glesbygden som blivit författarens stora genombrott – den här debuten har omfamnats av både läsare och kritiker. Vi är övertygade om att det här är början på ett stort författarskap.
 
I juryn för debutpriset 2023
Johanna Wistedt, deckarexpert och förlagsredaktör
Josefine Lindén, författare och förlagsredaktör
Marie Eriksson, deckarälskare som boktipsar som @marieinsweden på Instagram.
Karin Cellton, bibliotekarie och boktipsar som @feelbadbibliotekarien på Instagram
Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande
 
Crimetime Award årets barndeckare
 
”En välskriven sträckläsarbok som trollbinder sina läsare. Om sorg och ensamhet, men också om vänskap och gemenskap. Hur långt är vi beredda att gå för dem vi älskar?”
 
Årets barndeckare delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år, vars utgivning har bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Listan av tidigare vinnare som inkluderar bland annat barnfavoriter som årets hederspristagare Åsa Larsson och medskaparna Ingela Korsell och Henrik Johnson, samt duon Martin Widmark och Helena Willis, och förra årets vinnare, Anders Sparring och Per Gustavsson.
 
Crimetime Award årets barndeckare 2023 tilldelas Elin Säfström för Sunnanvinda: Herrgårdens hemlighet (Bonnier Carlsen).
 
Juryns motivering i sin helhet:
En välskriven sträckläsarbok som trollbinder sina läsare. Om sorg och ensamhet, men också om vänskap och gemenskap. Hur långt är vi beredda att gå för dem vi älskar? Nej, det är ingen klassisk deckare, men väl en spännande berättelse med karaktäristiska deckarelement. Vi läser hela tiden hetsigt vidare för att få svaren på gåtorna: Vem kastade den döda katten mot fönstret? Vilka hemligheter ruvar Williams familj på? Och vem är det egentligen som dödar djuren i skogen? Vi älskar att befinna oss i den här magiska världen och ser fram emot fler böcker i serien.

I barndeckarjuryn
Anna Bågstam, spänningsförfattare. Medverkar i litteraturpoddarna Vad vi pratar om när vi pratar om böcker och Krimtidpodden. 
Eva Boström, lärare och bokrecensent, med bloggen och Instagramkontot @Boktokig
Johanna Stenlund, läsfrämjare och bibliotekspedagog med bloggen och Instagramkontot @Barnensboktips
Alex Haridi, manusförfattare och barnboksförfattare
Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande
 
Även här har deckarpubliken lagt sin röst i en digital omröstning via bokmassan.se, vilket räknats som motsvarande en juryröst.

Årets hederspris:

"För ett rikt och omfattande författarskap med en imponerande genrebredd. Här har vi en framgångsrik pionjär som med disciplin, yrkesskicklighet och stort mod alltid vågat gå sin egen väg."


Crimetime Awards hederspristagare är som tidigare meddelat Jan Guillou, skapare av böckerna om Carl Hamilton och många andra verk. Crimetime Award Årets hederspris instiftades 2016, och delas ut för att hylla en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Tidigare vinnare är Maj Sjöwall (2016), Kerstin Ekman (2017), Liza Marklund (2018), Jan Mårtensson (2019), Håkan Nesser (2020), Anna Jansson (2021) och Åsa Larsson. 

Juryns motivering i sin helhet:
För ett rikt och omfattande författarskap med en imponerande genrebredd. Här har vi en framgångsrik pionjär som med disciplin, yrkesskicklighet och stort mod alltid vågat gå sin egen väg. Med fler än femtio böcker, över 13 miljoner sålda bara i Sverige, blev han vår första bestsellerförfattare på riktigt genom att hitta fram till helt nya läsare, inte minst manliga sådana. Hur liten bokhyllan än var fanns där i alla fall alltid ett exemplar av Coq Rouge. Med serien om Carl Hamilton skapade han den moderna svenska spionromanen som fått många efterföljare. Ett världspolitiskt tidsdokument som i dag fått en obehaglig aktualitet. Både den serien och flera av hans andra böcker har filmatiserats. Efter över femtio år som författare är han äntligen tillbaka i deckarhyllan med den nya serien om sina nu till åren komna hjältar Hamilton och Ponti, skriven med en uppenbar kreativ lust, ett genuint samhällsengagemang och en välkommen respektlöshet för genren. Uppfriskande och som vanligt med en vass penna. Crimetime Award årets hederspris 2023 tilldelas Jan Guillou.

Juryns medlemmar

Sofia Brattselius Thunfors, förläggare Polaris
Zandra Weldon, förläggare Lind & Co
Clara Gustafsson, förläggare Norstedts
Céline Hamilton, förläggare HarperCollins Nordic
Åsa Lindström, förläggare Bonnierförlagen
Anna Cecilia Weschke, förläggare Bookmark förlag
Rebecka Edgren Aldén, författare och sammankallande ordförande


Bookbeats pris – som med två för året nya kategorier 

BookBeats pris  
BookBeats pris är datadrivet och reflekterar lyssnarnas val: urvalet baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta böckerna varit. BookBeats första pris, till Årets svenska deckarförfattare – vilket baseras på data om läsandet av författarens tre senaste böcker – delades ut första gången 2019 på Crimetime Göteborg. I år kommer förutom det två nya priser att delas ut under lördagens ceremoni på Bokmässan: Årets svenska deckare, där den senast släppta boken i ett författarskap står i fokus, och priset till Årets deckaruppläsare, ett pris som lyfter inläsarens roll i ljudboksupplevelsen – ett ämne som speglar ett av årets teman på Bokmässan, tema Ljud.

tema Ljud möter ljudboksförfattarna, poddarna och inläsarna sin publik i seminarieprogrammet och på ett eget Ljudområde. Med temat vill Bokmässan även skapa samtal kring ljudformatet och dess roll.

BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare 2023

"Att Lars Kepler vinner igen visar kraften i serien om Jonna Linna som lyssnarna och läsarna inte kan få nog av," säger Emelie Hollbox, Senior Content Performance Specialist på BookBeat.

Lars Kepler är vinnaren av BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare 2023. Priset delades ut för det femte året i rad vid Bokmässan i Göteborg lördag den 30 september. Alexandra och Alexander Ahndoril som skriver under pseudonymen Lars Kepler vann även priset 2021.

Årets svenska deckare

"Sofie Sarenbrant som vunnit författarpriset vid tre tidigare tillfällen visar igen sin storhet när hon kammar hem Årets deckare för sin senaste bok Parasiten."*

I år prisades även Årets svenska deckare som baseras på ett verk, författarens senaste bok. Sofie Sarenbrant, som vunnit årets svenska deckarförfattare tre år i rad, vann det priset,

Årets svenska deckaruppläsare

"...äntligen får vi möjlighet att hylla Jonas Malmsjö för alla timmar lyssnarna spenderat med hans röst i hörlurarna"*

Det nyinstiftade inläsarpriset, som lyfter ljudets del i lyssningsupplevelsen går till Jonas Malmsjö, som bland annat läser upp Lars Keplers serie.

*alla kommentarer för Bookbeats pris: Emelie Hollbox, Senior Content Performance Specialist på BookBeat.
Pressbilder
Klicka på önskad tumnagelbild för att ladda ner pressbild i fullstorlek.

Alla foton: Natalie Greppi
9929 300x 9931 600x400 sa%cc%88fstro%cc%88m
9932 TUMNAGEL JAN 9933 300x200 Sofi S
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
unknown link