Juryn, ledd av Gert Wingårdh, valde enhälligt Albin Aldéns och Hugo Henrikssons bidrag som vinnare.
8533 6 bok23 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 11 MAJ 2023
bild
Juryn med det vinnande förslageT "byggmöte". Foto: Andr´´Éas Bäckman
Vinnaren i Bokmässans arkitekttävling utsedd – förslaget hämtar inspiration från Västlänkens gröna plank
Bokmässans arkitekttävling är avgjord. Juryn, ledd av Gert Wingårdh, valde enhälligt Albin Aldéns och Hugo Henrikssons bidrag som vinnare. Deras förslag ”Byggmöte” kommer att invigas under Bokmässans första dag i september, och ska sedan fungera som paviljong för ett av 2023 års huvudteman: Staden. 
I februari utlyste Bokmässan för första gången en arkitekttävling om gestaltningen av den paviljong som ska utgöra temats mittpunkt, och scen för Staden-temats alla samtal.
Juryn, bestående av arkitekten Gert Wingårdh, Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö, konstnären och formgivaren Linnéa Andersson samt Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg, valde Albin Aldéns och Hugo Henrikssons bidrag ”Byggmöte” som vinnare. Förslaget hämtar inspiration från de gröna plank som omgärdat bygget av Västlänken under de senaste åren.

Juryns motivering: ”Ett smart förslag som med enkla medel skapar stor användbarhet och ger en igenkännbar bild av en stad i förändring. Gestaltningen identifierar de utmaningar och frågeställningar som staden står inför och skapar en intressant plats att diskutera dessa på. Här får samtal ta plats om så väl den urbana miljön som stadens betydelse för romankonsten.”

Vinnarna tilldelas 20 000 kronor i prissumma.

– Gestaltningen uppmanar till mer konkreta diskussioner om stadens frågor, genom att påminna om att det är idag som morgondagens stad växer fram. Som besökare lämnar man mässhallen efter en dag av samtal och ställs inför samma gröna plank runt byggarbetsplatsen på Korsvägen. Kanske är det med en större förståelse för vart staden är på väg? säger Albin Aldén och Hugo Henriksson, båda arkitekter med egen verksamhet, om sitt gestaltningsförslag.

Två andra bidrag gick vidare till final: Tobias Helmerssons ”City Waste?”, vars idé bygger på att tillvarata schaktmassor och restprodukter från rivna hus och Kaka arkitekters ”Hylla boken – en bokarena”, som skapar ett rum i form av en hylla fylld med bortskänkta böcker. Därtill gav juryn ett särskilt omnämnande till följande förslag:

Den materiella staden, av Simon Poulsgaard
Blå rummet, av Erik Andersson Arkitektbyrå AB
Paviljong Palmanova, av Mia Folkar på Mührer Folkar arkitekter AB

– Vi imponerades av den höga kvaliteten på de inkomna förslagen men var till slut eniga i vårt beslut. Under årets bokmässa kommer Albin Aldéns och Hugo Henrikssons paviljong fyllas med spännande samtal om den urbana miljön – som litterär skådeplats, men också som fristad, som livsmiljö och som arkitektoniskt projekt för att möta framtidens utmaningar, säger Frida Edman.

Bokmässans arkitekttävling och tema Staden utformas tillsammans med Göteborg & Co.
8450 pil

Om Tema Staden
Med temat Staden vill Bokmässan skapa samtal om den urbana miljön – inte bara som litterär skådeplats, utan också som fristad, som livsmiljö och som arkitektoniskt projekt för att möta framtidens utmaningar. Här kommer forskare, filosofer och författare att diskutera stadens problem och möjligheter. Med utgångspunkt i Göteborg, som firar 400 år och är en av Unescos litteraturstäder, kommer temat också att utforska allt från stadsutveckling, gentrifiering och behovet av platser för fri kultur till urbanisering och hållbarhet med globala perspektiv.

Om Bokmässan
Bokmässan i Göteborg är Nordens största kulturevenemang och pågår under 28 september – 1 oktober 2023 på Svenska Mässan. Vår vision är att skapa ilningar i själen genom att göra den mest tankeväckande upplevelsen under året. Genom att främja läsning, bildning och litteraturens roll i samhället gör vi världen bättre. Seminarieprogrammet presenteras i Stockholm och Göteborg den 8 juni. Årets teman är Judisk kultur, med kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige som hedersgäst, Staden samt Ljud. Bokmässan Play är idag en integrerad del av Bokmässan och erbjuder litterär streaming året runt. 
Pressbilder
Klicka på önskad pressbild att ladda ner.
 
Jurybild, Byggmöte interiör, Albin Aldén, Hugo Henriksson, City Waste?, Hylla boken – en bokarena, Den materiella staden, Paviljong Palmanova, Blå rummet.
9179 vinnarbild low 9185 interior byggmote small
9186 Portra%cc%88ttbild Albin Alde%cc%81n small 9187 Hugo Henriksson small
9193 citywaste small 9189 hyllabokensmall
9190 DEN MATERIELLA STADEN small 9191 palmanova small
9192 bla%cc%8arummet small 8588 vit thumbnail
8588 vit thumbnail 8588 vit thumbnail
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
unknown link