Idag presenterar Bokmässan programmet för årets seminarier som arrangeras under mässan den 28 september – 1 oktober.
8533 6 bok23 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 8 JUNI 2023
bild
PRESSKONFERENS JUDISK KULTUR I SVERIGEs lokaler. Foto: pelle nilsson  
Pressmeddelande 2023-06-08
Starka teman, kris och förändring tar plats på den 39:e Bokmässan
Idag presenterar Bokmässan programmet för årets seminarier som arrangeras under mässan den 28 september – 1 oktober. Seminarieprogrammet är en spegling av vår samtid: kris, krig och ekonomi tar plats men också framtidsfrågor som AI och ljud. 2023 års teman Judisk kultur, Staden och Ljud präglar den 39:e mässan, likaså läsfrämjande satsningar mot barn och unga. Ett nytt inslag i programmet är kulturdebatter där ämnet avslöjas först när programpunkten närmar sig, samtidigt som panelen fylls på med fler medverkande.
I en presskonferens hos kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige offentliggörs idag Bokmässans seminarieprogram som i år består av 325 unika samtal, intervjuer, debatter och föreläsningar om varierande ämnen. 828 framstående författare, forskare, opinionsbildare och samhällsdebattörer medverkar i programmet, varav 115 är internationella gäster från 38 länder. Seminarieprogrammet, som kureras av Bokmässans redaktörer, äger rum i en lite lugnare del av mässan på plan två på Svenska Mässan i Göteborg.

– I en värld som ständigt förändras och utvecklas har vi kokat ned cirka 1 000 seminarieförslag från förlag, organisationer och institutioner till 325 unikt sammansatta samtal och debatter som reflekterar de mest brännande ämnena och speglar vår samtid. Olika röster får höras, nya perspektiv kan frodas. Som alltid präglas Bokmässan av våra teman. Vi ser fram emot att bjuda på ett fantastiskt seminarieprogram, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Årets Bokmässa har tre teman: Judisk kultur, Staden och Ljud, som vart och ett har ett pärlband av seminarier som exemplifierar temat. Därutöver omfattar programmet bland annat seminarier om andligt skrivande, ljudberättande, dödssynder, litterär kanon, läsande i krig och katastrofer, vänskap och snällhet, den svenska gangsterrapen, EPA-bokklubbar, kulturpolitik på armlängds avstånd, Ryssland, författare och förläggare i nya format, dramatikens roll i det nya lyssningslandskapet, manliga förebilder, nordiska dystopier och vad problemet är med somalitowns. Andra programpunkter handlar om att vara elefant i Sverige, den åldrande kroppen, utanförskapets gemenskap, stora berättelser och gulliga ljud, sorg, hyss och fula känslor samt en rapport från Göteborgs undre värld. Och naturligtvis mycket, mycket mer.

—I år har vi dessutom lämnat särskilt utrymme för aktuell kulturdebatt: artisten Josefin Jinder sammandrabbar med Ann Heberlein, Navid Modiri med Christoffer Röstlund Jonsson och Margit Richert med Victor Malm. Ämnen sätter vi närmare inpå mässan, och då fyller vi också på med några fler medverkande, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan i Göteborg.

Tema Judisk kultur med Judisk kultur i Sverige som hedersgäst
I 36 seminarier belyses olika aspekter av judisk historia, litteratur och filosofi. Seminarierna är del av tema Judisk kultur, som presenterar judisk kultur från Bibeln till idag. Betoningen ligger på de universella aspekterna av kulturen så som den kommit till uttryck i modern tid. Temat arrangeras i samarbete med kulturinstitutionen Judisk kultur i Sverige, som är årets Guest of Honour (hedersgäst) på Bokmässan, och firar 10 år som kulturinstitution.

— Vi har ett digert program med såväl internationella som svenska gäster och vår förhoppning är att ge en rad inblickar i den mångfacetterade judiska kulturen och dess rika litterära tradition säger Lizzie Oved Scheja, vd för Judisk kultur i Sverige.

Exempel på medverkande gäster inom tema Judisk kultur är bland andra Daniel Libeskind, Eva Illouz, Bernhard-Henri Lévy, Judy Gold, Hila Blum, Haya Molcho, Adam Gopnik, Simon Schama, Joshua Cohen, Judy Batallion och Georg Riedel.

Tema Staden
Med temat Staden vill vi skapa samtal om den urbana miljön – inte bara som litterär skådeplats, utan också som fristad, som livsmiljö och som arkitektoniskt projekt för att möta framtidens utmaningar. Här kommer forskare, filosofer och författare att diskutera stadens problem och möjligheter. Med utgångspunkt i Göteborg, som firar 400 år och är en av Unescos litteraturstäder, kommer temat också att utforska allt från stadsutveckling, gentrifiering och behovet av platser för fri kultur till urbanisering och hållbarhet med globala perspektiv, i 27 seminarier.

Exempel på medverkande inom tema Staden är Asli Erdogan, Bart Moeyart, Lydia Sandgren, Annica Sandén, Peter Englund, Gert Wingårdh, Fredrik Torisson, Annica Kvint samt Göteborgs toppolitiker (samtliga gruppledare i kommunstyrelsen är inbjudna till ett samtal om kulturens plats i staden):  Johannes Hulter (S, ersätter Jonas Attenius), Daniel Bernmar (V), Axel Josefson (M), Emmyly Bönfors (C), Axel Darvik (L), Elisabet Lann (KD), Karin Pleijel (MP) och Martin Wannholt (D). Jörgen Fogelklou (SD) har ej besvarat inbjudan. Staden-temat presenteras i samarbete med Göteborg & Co, som projektleder stadens 400-årsjubileum.

Tema Ljud
En fängslande berättelse och en skicklig berättare har alltid kunnat trollbinda sina lyssnare. I temat Ljud låter vi ljudboksförfattarna, poddarna och inläsarna möta sin publik på Bokmässan. Ljud-temat omfattar 17 seminarier som framför allt är branschinriktade med rubriker som ”Det vet vi om lyssningsläsande”, ”Hur påverkar ljudboken läsningen” och ”Att välja rätt inläsare till rätt bok”. Allmänheten får ta del av temat på mässgolvet på plan två under lördag och söndag, i ett särskilt ljudområde där det bland annat bjuds på uppläsningar och live-poddar.

I Ljudtemat deltar både författare, inläsare och representanter från ljudbokstjänster, förlag och streamingtjänster, för spänstiga samtal om ljudets varande och relation till boken. Exempel på medverkande gäster är Cecilia Düringer, Callin Öhrvall Delmar, Jonas Gardell, Martin Kaunitz, Joseph Knevel, Sofia Wadensjö Karén och många fler. Temat arrangeras i samarbete med Podplay som mediepartner. Fredagen den 29 september bjuder Radioakademin tillsammans med Bokmässan in aktörer från hela ljud-Sverige till ett helt nyskapat arrangemang under Guldöratflagg - en halvdagskonferens för branschen där ljud och bok möter varandra.

Bibliotek, media och andra ingångar i programmet
Som vanligt har Bokmässan ett digert biblioteksprogram där aktuella frågor kring bibliotekens roll och inflytande på samhällsutvecklingen diskuteras. Bibliotek spelar en nyckelroll för att bevara det förflutna, ge tillgång till nuet och säkerställa att kunskap och kultur kan delas av framtida generationer. Även mediefrågor lyfts fram i årets program, bland annat gör Publicistklubben tre debatter och så har Bokmässan i samarbete med f d kulturminister Jeanette Gustafsdotter skapat seminarier om bland annat drev och misstron mot journalistiken. Därutöver är historia, psykologi, ideologi och litterära salonger tydliga ingångar i programmet.

Några exempel på seminarier: i ett samtal med rubriken ”Kommer vi någonsin sänka arbetstiden igen” möts Nina Björk, litteraturvetare och författare, Anna Björklund, skribent och författare, Torbjörn Hållö, LO-ekonom och Catarina Kärkkäinen, ideologiansvarig på Timbro, för att prata om huruvida en arbetstidsförkortning är möjlig och önskvärd. Den syrisk-kanadensiska debutförfattaren Zoulfa Katouhs debut Så länge citronträden växer har fått stor uppmärksamhet och översatts till över 15 språk. På Bokmässan möter hon booktokern Jasmine Darban i ett samtal om kärlek och frihetskamp i krigets Syrien. Humorgruppen IJWTBC, aktuell med Skurkarnas skurk del 2, samtalar med Fredde Granberg, aktuell med första delen om Familjen Rysberg Dracula checkar in, Tina Mackic, aktuell med Sommarskuggan och vattenbuset och Tara Moshizi, om varför superstjärnor från Youtube och tv vill skriva böcker. Och danska Solvej Balle, som 2022 tilldelades Nordiska rådets litteraturpris för de tre första delarna om Uträkning av omfång, möter Ingrid Elam, kritiker.

Skola på Bokmässan
Bokmässan trappar inför 2023 upp sin satsning på kompetensutveckling och särskilda program för de pedagogiska yrkena. För lärarna återkommer Skolspåret med specialinriktade seminarier. Barns läsintresse, känsliga samtal, källkritik och AI är bara några av de ämnen som tas upp i årets späckade skolspår. Här ges inblick i skolvardagen såväl som i aktuell forskning, i samtal som berör vilka kunskaper, förmågor och metoder vi behöver odla för att bygga ett samhälle där alla kan, får och vill delta.

Skolledarspåret återkommer för tredje gången. Här sätts fokus på uppdraget som rektor och skolledare och de utmaningar som ställs på verksamma inom skolans och förskolans värld. Skolledarspåret presenteras i samarbete med Advania och ILT Education. Bland annat diskuteras AI i offentlig sektor, ledarskap i framtidens skola, skolbibliotek och friskolesystemet.

Nytt för i år är Förskolescenen. För första gången hälsar Bokmässan Sveriges förskollärare och barnskötare välkomna till en egen scen, inriktad på inspiration och kompetensutveckling för pedagoger för de lägre åldrarna. Ett kurerat program tas fram av Bokmässans redaktion, med livslångt lärande, utveckling och självledarskap som fokus, och dagens utmaningar och pedagogikens möjligheter i minne. Ambitionen är att informera, inspirera och fylla på med arbetsglädje.

För att ta del av programmet i Skolspåret och Skolledarspåret köper man ett seminariekort och får på så vis även tillgång till övriga seminarier i Bokmässans program, vilket ger kompetensutveckling med både djup och spets. Förskolescenen är inte en del av seminarieprogrammet utan ingår i entrébiljetten.

Under Bokmässan bjuder också Skolverket in 1 200 lärare till ett seminarium utanför seminarieprogrammet, om större förändringar för gymnasial utbildning, sammantagen bedömning, ämnesbetygsreform och digitala nationella prov.

Crimetime

Crimetime, som var ett av fjolårets teman, är i år tillbaka i vanligt format med ett tvådagars fullspäckat seminarieprogram samt två scener på mässgolvet. Här berättar deckareliten om sin senaste brottsliga verksamhet. Bland stjärnorna märks Mari Jungstedt, Camilla Läckberg, Jens Lapidus, Lisa Jewell, David Lagercrantz, Pascal Engman och Hjort/Rosenfeldt. Crimetime har varit en del av Bokmässan sedan 2018 och är ett mycket populärt inslag hos besökarna.

Dessutom arrangeras Crimetime Afternoon Tea med tekoppar, varma scones, marmelad och allt det där som hör till för att njuta av en härlig afternoon tea och samtal mellan de hyllade författarna Viveca Sten, Anna Jansson, Christoffer Holst och Pascal Engman; Crimetime Afterwork och en särskild Crimetime skrivarskola, där besökarna kan ta chansen att coachas av några av Sveriges ledande förläggare och deckarförfattare, däribland Anna Bågstam och Ninni Schulman. Crimetimetemat presenteras i samarbete med BookBeat som huvudpartner och Podplay som mediepartner.

Bokmässan Play
Cirka 100 seminarier kommer att direktsändas på Bokmässan Play, Bokmässans tjänst för litterär streaming som startades under pandemin. Programmen presenteras på bokmassan.se inom kort. Bokmässan Play ingår i alla seminariekort, och kan även köpas separat för dem som enbart föredrar den digitala upplevelsen.
 
Andra spännande inslag på Bokmässan 2023
 
Bokmässan by Night – fjolårets stora succé är tillbaka!
Bokmässan by Night är Bokmässans klubbprogram med barer, scener, livepoddar, kulturdebatter och mycket mer. Bokmässan by Night öppnar när den vanliga mässan stänger och är ett måste för alla som älskar både fest och kultur! Förra årets biljetter sålde slut rekordsnabbt. Programmet för Bokmässan by Night presenteras den 11 augusti, då släpps också biljetterna. Bokmässan by Night presenteras i samarbete med Arctic Paper som partner och Svenska Dagbladet som mediepartner.
 
Bokmässans barnområde med särskild familjeentré 
I år gör Bokmässan en satsning för barn och barnfamiljer med massa aktiviteter och möten med maskotar, idoler och förebilder under fyra dagar. Det blir en alldeles särskild familjeentré, barnets eget område förstärks med En liten scen och Lästältet, där en rad gäster kommer läsa högt för barnen. Syftet är att arbeta läsfrämjande mot barn och deras viktiga vuxna. Lästältet hade alldeles nyligen smygpremiär på Jubileumsfestivalen i Frihamnen i Göteborg, under stadens officiella 400-årsfirande och återuppstår igen på Bokmässan i höst.

Gymnasiedagen
Bokmässan bjuder 1 500 gymnasieelever och deras lärare på en gratisdag på Bokmässan i Göteborg, i syfte att upptäcka böcker, nya författarskap, mässgolvet, scener och seminarier. Dagen inleds med en särskild programpunkt där de får möta författarna Cecilia Düringer och Nicolas Lunabba som berättar om sin relation till läsning, samt programchefen Oskar Ekström, som förklarar vad Bokmässan är. Arrangeras i samarbete med Natur & Kultur.
 
Vår stad
Bokmässan bjuder in lärare och 500 niondeklassare att delta i ”Vår stad”, ett foto- och textprojekt där högstadieelever tar plats som medskapare av den kollektiva berättelsen om sin stad. Bilderna och texterna ställs ut under Bokmässan och eleverna bjuds in att se sin utställning fredagen den 29 september. Vår Stad på Bokmässan 2023 inleds med en särskild programpunkt som inspirerar till läsning och fortsatt skapande. Därefter har klassen möjlighet att utforska hela utbudet på Bokmässans mässgolv med författare, böcker, scen- och montersamtal. Arrangeras i samarbete med Hasselbladstiftelsen och Familjebostäder.
 
Mat- och hantverksområdet 
Det populära Mat- och livsstilsområdet i E-hallen får i år en tydligare inriktning mot hantverk för att svara upp mot det starka intresset för handarbete som uppstod under pandemin. När de vanliga fritidsintressena inte gick att genomföra vände sig allt fler mot hantverk och trenden har bestått även när livet nu återgått till mer normala omständigheter. Vi människor verkar må bra av att berika vårt vardagsliv med hantverk – något som alltså i år även märks på Bokmässan.

Helgkortet som vi testade förra året kommer tillbaka
Förra året smyglanserades ett helgkort på prov – ett särskilt seminariekort för lördag och söndag. Många nappade och kortet återkommer därför i år igen som ett ordinarie seminariekort i biljettutbudet.

Student-bonanza!
För andra året i rad inkluderar vi alla seminarier i entrébiljetten för alla studenter! Detta för att fler ska upptäcka vårt fantastiska seminarieprogram. För 205 kr per dag får studenter ta del av hela Bokmässan, inklusive seminarieprogrammet. Vid köpet ska CSN- eller Mecenatkortsnummer anges.

Pressbilder
Klicka för att ladda ner pressbild:

Bokmässans presskonferens 2023: Johan Kollén, Sandra Lewinsson, Oskar Ekström, Lizzie Oved Scheja, Erik Eje Almqvist, Amanda Lodding, Frida Edman, / Foto: Pelle Nilsson


Bokmässans presskonferens 2023: Oskar Ekström, Frida Edman / Foto: Pelle Nilsson
8588 vit thumbnail 8588 vit thumbnail
8588 vit thumbnail 8588 vit thumbnail
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
unknown link