Conny Jacobsson som tillsammans med Bertil Falck startade Bokmässan i Göteborg, har avlidit i sitt hem i Guinea-Bissau.
8533 6 bok23 press sv
LÄS PÅ WEBBEN 6 APRIL 2023
bild
conny jacobsson och bertil falck på bokmässan 1987
Tillkännagivande 2023-04-06 
Conny Jacobsson som tillsammans med Bertil Falck startade Bokmässan i Göteborg, har avlidit i sitt hem i Guinea-Bissau. Han blev 71 år.
Bertil Falck minns honom med värme:

– Vi var ett oslagbart team som fick en idé som förverkligades i en bok- och biblioteksmässa som fortfarande äger rum. Vi jobbade mot alla odds, det var inte många som trodde på oss – men vi arbetade med fullt förtroende för varandra och hade så roligt på vägen. Både Conny och jag var väldigt stolta över att vi lyckades starta en bokmässa som fortfarande är vital.

Under hösten 1984 träffades vännerna Conny Jacobsson och Bertil Falck. De kom överens om att arrangera intressanta seminarier i form av fortbildning för bibliotekarier. Arbetsnamnet var Bibliotek 2000. Bertil Falck var administrativ chef vid Göteborgs stadsbibliotek. Conny Jacobsson hade tidigare startat ett biblioteksserviceföretag i Hagfors, där han också var kulturnämndens ordförande. Dessförinnan hade han varit bibliotekschef i kommunen.

Målet var att göra ett seminarieprogram som skulle ge ilningar i själen, något som fortfarande är en del av Bokmässans vision. Det gällde att finna en bra lokal. Valet föll på Svenska Mässan i Göteborg. Det fanns möjlighet att hyra seminarielokalerna i augusti 1985. Då blev det också naturligt att försöka locka utställare till mässan.

Med god hjälp av Gunnel Enby, kulturjournalist och författare, lyckades de engagera Isaac B Singer, Michael Ende, Neil Postman och ett stort antal andra välkända personer till seminarieprogrammet. Dessutom anmälde sig flera företag som utställare. Mässan, som var en renodlad fackmässa på den tiden, gick under namnet Bibliotek’85. Den pågick i tre dagar och lockade 5 000 besök. Mediaintresset var stort.

Uppmuntrade av framgången vände de sig till nya målgrupper. Förlagsbranschen bjöds in liksom utbildnings- och kultursektorn i sin helhet. Dessutom ökades öppethållandet till fyra dagar, varav två var öppna för allmänheten. Redan året därpå, år 1986, fick mässan 26 000 besök. Medieintresset var enormt. Tillsammans startade då Jacobsson och Falck företaget Bok & Bibliotek i Norden AB.

Idag är Bokmässan i Göteborg integrerad i mötesplatsen Svenska Mässan Gothia Towers, som ägs av Svenska Mässan Stiftelse. Jacobsson och Falcks skapelse har utvecklats till Nordens största kulturevenemang som lockar över 80 000 besök årligen. Medieintresset är fortsatt lika stort. Den 28 september – 1 oktober arrangeras den 39:e mässan i ordningen.

Kuriosa om Bokmässans logotyp
Sjöjungfrun var en illustration i den första tryckta boken på svenska, Skapelsens sedelärande samtal, från 1483. Samma bild hade använts som symbol när den svenska boken firade 500 år 1983. Bertil och Conny hade hittat en av jubileumsårets plastpåsar med sjöjungfrun, slätat ut påsen så gott det gick och sedan placerat den i en kopieringsapparat. Därför ser stjärtfenan en aning bucklig ut på de tidiga affischerna. Några år senare ritades bilden om av formgivaren Bo Berndal, som också gjort logotypen till 500-årsjubileet. 
Pressbilder
Klicka på önskad tumnagelbild för att ladda ner pressbild.

Bildcredits: Bokmässan 
9072 300x250 006 003407 9073 300 x 250 Sjo%cc%88jungfru Bokma%cc%88ssan
8588 vit thumbnail 8588 vit thumbnail
bild bild bild bild
Bokmässan, 412 94 Göteborg
bokmassan.se | hej@bokmassan.se | 031-708 84 00
unknown link