|
|
Kristian Åsberg, alumn och global utbildningschef på Alfa Laval, har lång erfarenhet inom lärande och utveckling av personal och organisation. Han har som egen rutin att kompetensutveckla sig i minst 15–30 minuter varje dag. Kristian tog sin mastersexamen i företagsekonomi 1998 med inriktning organisation, förändring och ledarutveckling. Han har också ett stort engagemang i Lundaandan – universitetet, studentlivet och staden. Bland annat som ”Fräsident” (VD) för LU:s nionde inofficiella fakultet, den nasologiska.
Varför anser du att det livslånga lärandet är viktigt både för oss som individer och samhället i stort?
– Vi vet att den tid då vi brukade utbilda oss som unga och sedan arbeta resten av livet är förbi – de snabba förändringarna kräver lärande under hela livet. Allt i vårt samhälle utvecklas konstant och i snabbare takt nu än någonsin förut. För att fortsätta vara konkurrenskraftiga måste vi också utvecklas och anpassa oss för att möta de förändrade behoven inom det moderna arbetslivet. På Alfa Laval tänker vi på mikrokrediter (korta kurser) som språngbrädor för vår tillväxt, speciellt inom strategiska kompetenser och makroutmaningar. Oavsett vilket ämne som medarbetaren studerar, så hjälper dessa mikrokrediter deras livslånga lärande framåt.
Som global utbildningschef på ett företag, vilka områden skulle du säga är värdefulla att kompetensutveckla sig inom idag?
– Lärande är otroligt hett och står högt på agendan hos många företag och organisationer, och det är nog få som inte kliar sig i huvudet kring hållbarhetsutmaningar och ny teknik. Inom digitalisering är det framför allt Metaverse och AI som dramatiskt kommer att förändra möjligheterna. Jag tror att AI kommer låta oss fungera mer som konsulter, strateger och rådgivare. Men man måste lära sig hur AI fungerar och det är oerhört viktigt att man har en solid baskunskap inom sitt funktionella område för att inte tappa fart.
Finns det något område som du själv vill kompetensutveckla dig inom för din egen professionella utveckling?
– Jag har den enorma fördelen att få möjlighet att reflektera över mina egna läroupplevelser och utvecklas som en del av mitt jobb inom områden som ledarskap, förändringsledning, coaching, facilitering, hållbarhet och digitalisering. Jag har som rutin att kompetensutveckla mig minst 15–30 minuter varje dag. Det är ens egen vilja, nyfikenhet och attityd som sätter taket för den personliga och professionella utvecklingen! |