Hej, denna gång är det Sabina som skriver! Rubriken jag valt för årets nyårskrönika är mitt motto, som också summerar det gångna året väl - ett år fyllt av glada möten, roliga upptåg och utvecklande utmaningar - allt som jag älskar! Mot slutet av brevet delar jag mina bästa dryckestips till nyårsmiddagen, ihop med exklusiv förhandsinfo om nästa års första, stora event som infaller på Internationella Kvinnodagen. För inte är det väl bara jag som noterat att ordet kvinna innehåller vin? Men först, några viktiga nedslag från året som gått!
Våren började med en succé vi sent kommer glömma: vårt första vinmingel! En magisk afton med gamla & nya vänner, goda viner och charktallrikar som tog slut alldeles för fort. Vinminglet var en idé som blev större och bättre än vi hade kunnat förutspå, och där många frön (vinrankor?) planterades inför året som följde.
När vårsolen kom fyllde vi vårt område med glädje och energi under vårmarknaden. Lokala hantverkare och utställare samlades för att visa upp sina alster i vår vackra glasgång. För mig är detta en dag fylld av gemenskap, och en fantastisk möjlighet att visa upp det bästa från vårt lokala näringsliv.
Under den heta sommaren då vi i regel tappar en del lunchgäster till stans uteserveringar, stod vi inför det svåra beslutet att antingen bygga en egen uteservering, eller köpa en mjukglassmaskin. I samråd med Jonus föll valet på mjukglassmaskin. Och vilken succé det blev! Maskinen gick varm, så till den grad att den tyvärr gick sönder innan sommaren ens var över… Men ljudet av dess frenetiska vispande och vevande susar fortfarande i minnet som en symbol för värme och glädje, och påminner oss att även små glassar kan skapa stora begär.
När gemene man tog semester tog vi tillfället i akt att gjuta nytt liv i våra lokaler. Renoveringen av vår restaurang och konferens gav ny energi, och nu andas allt på Astern ännu mera växtkraft. Tillsammans med bland annat Boråstapeter, Studio Lisa Bengtsson, Golvrenovering AB och andra lokala aktörer har vi lyckats skapa en unik miljö som rymmer både avkoppling och kreativt arbete – en plats där vi och våra gäster trivs!
När sensommaren var som vackrast lanserade vi uppföljaren till vårens vinmingel under parollen Wine & Walk. Vi vandrade genom Spanien, Italien och Frankrike och njöt av goda drycker och välkomponerad mat. En riktigt trevlig upplevelse som trots några barnsjukdomar fick en fantastisk respons!
Under året ser vi också tillbaka på inte bara en utan två festliga och minnesvärda kvällar tillsammans med Stämpla Ut – två kvällar fyllda med skratt, dans och gemenskap.
Framåt hösten arrangerades ett vinmakarbesök från Bordeaux tillsammans med Vin Till Mat – en kväll som bjöd på både spännande berättelser och, förstås, härliga viner från en av världens mest berömda vinregioner. En perfekt kombination av smakupplevelser och lärorika stunder där även jag som sommelier fick en helt ny bild av Bordeaux.
Till teamet har vi haft ynnesten att välkomna den erfarna och beresta kocken Christian Bercu. Hans kreativitet och passion för mat har verkligen berikat vår verksamhet och höjt upplevelsen för våra kunder på ett sätt som vi är mycket stolta över.
Och så, förstås, vårt populära, alltid traditionella julbord som vi dukade upp för 22:a året i rad i år. Fullsatt hus, tusentals mätta och belåtna gäster och mängder av skratt och gemenskap. Det är verkligen en höjdpunkt varje år och en fantastisk avslutning på året. Två nya koncept för i år var julbord & musikquiz samt en julinspirerad affärslunch - för dig som älskar julmat, men inte älskar att bli proppmätt till lunch. Båda nyheterna är tiopoängare som vi tar med oss framgent!
Sist men absolut inte minst – vår dagliga verksamhet. Under 2024 har vi välkomnat tusentals konferensgäster och åter tusen lunchgäster, som fyllt våra lokaler med glädje och energi. Det är dessa gäster som är stommen i vår verksamhet och vi är så glada att rekordmånga valt att äta, mötas och inspireras hos oss under året som gått. Och vet ni vad? Januari är redan bra bokat med glada och förväntansfulla konferensgäster som vi ser fram emot att ta hand om!
Så vad händer härnäst? I skrivande stund tas julbordet ner för sista gången och Astern ska inom kort gå i sin årliga vinterdvala. Jag och mitt fantastiska team ska ta julledigt och reflektera över året som gått.
Ni kan vila i vetskapen att 2025 kommer innebära fler spralliga upptåg från oss på Astern. För så blir det, när man gör det man älskar, och älskar det man gör.
Jag önskar dig och de dina en riktigt smakrik jul och ett härligt nytt år! ✨
Sabina Eriksson |
|
|
Det går att hitta vin i det mesta, så även på Internationella Kvinnodagen då vi välkomnar två exceptionella kvinnor till Astern:
- Åsa Johansson, hyllad vinjournalist, utbildare inom vin och personen bakom kontot @asa_johansson_italien
- Tina Berthelsen, vinmakare och ägare av Lottenlund vingård och personen bakom kontot @lottenlundestate
En kväll fylld av goda viner, smakrik mat och inspirerande damer och vilken dag lämpar sig bättre för detta än internationella kvinnodagen? Mer info kommer!
Tills dess: Save the date! |
|
|
|
|
|
Lika seriöst & ambitiöst som smakrikt vin på druvan grenache från franska Rhônedalen. Nyhet i Systembolagets fasta sortiment och riktigt gott till såväl annandagskalkon med gräddsås som till nyårssteken - ett "bra att ha hemma vin" till vinterns mustiga grytor. Dessutom finns det både i hel- och halv flaska. |
|
Friska, fräscha bubblor från området Jura i de östra delarna av Frankrike. Krispigt - tänk grönt äpple - citrustoner och en insmickrande nötighet. Galet bra aptitretare men fungerar även fint som nyårsskål!
|
|
|
|
|
Många har redan bokat in sig för heldagskonferens hos oss och det tycker vi är klokt. Kanske vill du också ta tillfället i akt att samla teamet och sätta tonen för året? Boka nu för bästa pris! |
|
|
“Isn’t it nice to think that tomorrow is a new day with no mistakes in it yet?”
L.M. Montgomery |
|
|