|
Det är nu mindre än en månad kvar och många har säkrat sin plats till InsureNet den 23 november på Citykonferensen i Stockholm. SFM frågade InsureNets projektledare Per Johan Gidlund om vad som är på gång. - Mycket glädjande kan vi meddela att en representant från Mairead McGuinness kabinett, Tommy de Temmerman, kommer att närvara i anslutning till att vi får lyssna till finansmarknadsministerns budskap. De Temmerman har lång erfarenhet av policy- och regleringsfrågor som berör försäkringsmarknaden och försäkringsdistribution, och McGuinness är ansvarig inom EU-kommissionen för arbetet med retail investment strategy, frågor kopplat till fintech och hållbar finansiering. - Ännu en glädjande nyhet är att Anna-Karin Baltzari-Danfors, chef för Konsumenternas försäkringsbyrå, tackat ja till att delta i panelen för utmaningar och möjligheter vid försäkringsdistribution till konsumenter. Som bekant har Skatterättsnämnden meddelat nekande beslut nyligen, i det ärende som drivits genom SFM:s samordning i syfte att skapa fler möjligheter för kunder att få tillgång till rådgivning. Avslutningsvis är därför panelen om effekterna av ett utökat förbud av provisioner i Sverige än mer relevant, där vi har en kunnig panel för att bredda kunskapen från alla perspektiv, hälsar Per Johan.
Anmäl dig på www.insurenet.se |
|
SFM:s styrelse har vid styrelsemötet den 18 oktober godkänt cirka 50 nya medlemmar och ett par nya bolag. SFM:s kansli ordnar digitala träffar för nya medlemmar men också för nygamla medlemmar för att gå igenom SFM:s hemsida med funktionalitet och information om hur ni kan ta del av information som underlättar i er vardag som försäkringsförmedlare. Vill du få en genomgång av hemsida och information kring SFM:s verksamhet kontakta kansliet på info@sfm.se.
Nästa introduktionsmöte för nya medlemmar kommer att äga rum i början av november, kallelse kommer skickas inom kort. Är du också SFM- medlem och vill ta del av informationsträffen kontakta info@sfm.se så ser vi till att du får en inbjudan!
|
|
|
- SFM vill, med denna nya branschrapport, bidra till att höja kunskapen och öka förståelsen för cyberhot, cyberrisker och incidenter. Rapporten ger även en bild av varför cyberförsäkring och försäkringsförmedling är en viktig del i det proaktiva arbetet som görs för att möta dessa hot, hantera riskerna och minimera incidenterna för svenska företag och samhället som helhet, säger Tove Hässler, vd SFM.
Branschrapporten är framtagen av Svenska försäkringsförmedlares förening (SFM), branschorganisationen för försäkringsförmedlare i Sverige, tillsammans med det svenska cybersäkerhetsföretaget Truesec som är verksamma internationellt. Deltagande försäkringsbolag och förmedlarbolag inom SFM:s Forum för Sakförsäkring har bidragit till rapporten genom en utsedd referensgrupp. Rapporten är en första version och syftet är att framöver arbeta vidare med innehållet i takt med förändringar som sker för att kunna göra uppdaterade versioner.
- Cyberhotet, de risker det medför och de incidenter det orsakar, är idag en stor del av vår vardag och vårt samhälle. Cyberhotbilden och dess konsekvenser påverkar hela samhället, från den enskilda individen, till företag och samhällsviktiga aktörer såsom myndigheter, kommuner, regioner och ytterst riksdag och regering. Trots den stora påverkan som cyberhotet har på samhället finns det fortfarande stora kunskapsluckor hos företag, myndigheter och andra samhällsaktörer kring proaktivt skyddsarbete, säger Mats Hultgren, Truesec.
Intresset för cybersäkerhet har ökat kraftigt de senaste åren i takt med att antalet cyberattacker och brott ökat lavinartat. Cyberförsäkring, eller också kallat databrottsförsäkring, skyddar ett bolags ekonomi, ansvar, data och digitala tillgångar vid datasäkerhetsrelaterade incidenter.
- Försäkringsförmedlare kan bland annat bidra till försäkringsbolagens produktutveckling genom försäkringsförmedlarens insikt i aktuella marknadsförflyttningar och kundbehov. Försäkringsförmedlarna spelar även en viktig roll i att identifiera nya risker och hitta gap i utbudet på försäkringsmarknaden och arbeta för en sund utformning av produkter för företagen. Cyberförsäkring är ett exempel på en sådan utveckling där förmedlarna aktivt driver behovet av att utveckla försäkringar kopplade till cybersäkerhet, avslutar Tove Hässler, vd SFM.
Branschrapporten finns här >>> |
|
Det pågår ett intensivt arbete med EU-kommissionens Retail Investment Strategy i EU:s lagstiftningsmaskin. Förslaget ligger nu hos EU:s ministerråd (som består av representanter för EU:s medlemsstater) och Europaparlamentet som behandlar förslaget i sina respektive institutioner. När dessa två institutioner har fastställt sina ståndpunkter inleds den s.k. trilogen mellan kommissionen, rådet och Europaparlamentet för att se om det är möjligt att komma överens om ett slutligt förslag. I Europaparlamentet har den europaparlamentariker som är ansvarig för lagstiftningsfilen tagit fram ett utkast till ändringsförslag som nu kommer att bli föremål för debatt i det ansvariga utskottet (utskottet för ekonomi och valutafrågor). SFM kommer att fortsätta att delta aktivt i arbetet med Retail Investment Strategy genom till exempel olika remissyttranden eftersom förslaget bedöms kunna få stor påverkan på den svenska försäkringsmarknaden, om den antas i sin nuvarande form.
SFM deltog på Bipars Directors Committee i Bryssel i slutet av september. En stor del av mötet gick till att diskutera kommissionens Retail Investment Strategy och konsekvenserna av förslaget på en europeisk nivå. Även kommissionens Open Finance-förslag diskuterades. |
|
Från och med den 1 oktober kommer tillsynen av försäkringsförmedlare att ligga under Försäkringstillsyn (som byter namn i samband med organisationsförändring till enheten för små och medelstora försäkringsföretag).
|
|
Efter det att skatterättsnämnden återkommit med ett förhandsbesked som innebär att det inte är möjligt att finansiera en försäkringsförmedlares tjänster enligt lagen om försäkringsdistribution genom kundens försäkringskapital i en pensionsförsäkring har SFM överklagat Skatterättsnämndens beslut till Högsta Förvaltningsdomstolen.
- För SFM är det helt centralt att konsument inte ska drabbas negativt av ett oklart rättsläge, att branschens anseende är fortsatt starkt och att det råder full konkurrensneutralitet mellan aktörer och i marknadens olika distributionsmodeller, säger Tove Hässler, vd SFM.
Läs mer här >>> |
|
Den 28 september träffade SFM representanter för Konsumentverket och Konsumenternas försäkringsbyrå för den halvårsvisa avstämningen mellan organisationerna. Konsument-verket informerade om en uppföljande granskning av kapitalförsäkringar, marknadsföring och avtalsvillkor. Konsumentverket har tidigare konstaterat att det har varit brist på riskinformation i förköpsinformationen. Konsumentverket har också undersökt otillbörlig webbdesign och hur aktörer utformar sina hemsidor för att få konsumenter att köpa försäkring osv.
|
|
SFM:s styrelse har vid styrelsemötet den 18 oktober fastställt de vägledningar som har utarbetats av SFM. SFM har sedan tidigare skickat ut vägledningar på remiss. SFM tog däremot inte emot några synpunkter och vägledningarna som fastställdes är oförändrade från den senaste versionen. |
|
Eba:s riktlinjer för användning av lösningar för etablering av affärsförbindelser med nya kunder på distans har trätt i kraft från och med den 2 oktober. Finansinspektionen meddelade i maj 2023 att myndigheten kommer att följa dessa riktlinjer. Riktlinjerna syftar till att ge vägledning för hur penningtvättsregelverkets krav på identifiering och kontroll av kundens identitet bör efterlevas i en digital miljö vid etablering av affärsförbindelser med nya kunder på distans.
|
|
Digitala utdrag ökar tillgängligheten- Tidigare har man enbart kunnat få registerutdrag på papper hem i brevlådan. Nu är det möjligt att få de flesta typer av utdrag men inte alla, som digital post till sin digitala brevlåda. Något som ökar tillgängligheten eftersom utdraget då finns några knapptryck bort och det kan enkelt visas upp eller skickas vidare via e-post samt återanvändas. Läs mer här >>>
Äktheten kan kontrolleras via polisen.se- På polisen.se finns det en kontrolltjänst där man som arbetsgivare, förening etc. kan kontrollera att ett digitalt registerutdrag är äkta och har utfärdats av polisen. Man matar in uppgifter från registerutdraget och får svar direkt om det är ett korrekt utdrag utfärdat av Polismyndigheten. Läs mer om gjorda förbättringar >>>
|
|
Kommissionen har inlett en konsultation om implementeringen av SFDR (förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar) och eventuella framtida förändringar till ramverket inom hållbara finanser. Bipar, den europeiska organisationen för försäkringsförmedlare, har mot bakgrund av detta efterfrågat synpunkter från sina medlemsorganisationer. SFM ska formulera ett svar till Bipar inom följande områden:
- Synpunkter på nuvarande bestämmelserna i SFDR.
- Hur SFDR interagerar med andra hållbarhetsregelverk.
- Ett potentiellt kategoriseringssystem för hållbara finansiella produkter.
|
|
|