- Den svenska försäkringsmarknaden måste regleras just som en försäkringsmarknad och inte som en kopia till bankmarknaden. Av det skälet bör vi inte ha en parallell lagstiftning för försäkringsbolag som kopierar den nya europeiska bankkrislagstiftningen. Det skulle i praktiken motverka den stabila roll som försäkringsmarknaden har på de finansiella marknaderna.
Det säger SFM:s ordförande Gunnar Hökmark i samband med Forenas seminarium idag om förslagen till en europeisk lagstiftning för att reglera försäkringsbolags återställning från eventuella kriser.
Gunnar Hökmark var i Europaparlamentet ansvarig för de lagstiftningar om krishantering av banker som i dag ligger till grund för bankunionen och den bankrislagstiftning som har gett stabilitet till den europeiska banksektorn.
- Försäkringsbolag bygger på sparande och på reserver til skillnad från banker som bygger på utlåning, inlåning och kapitaltäckning. Försäkringsbolag har tydliga och klara krav på sig vad gäller reserver för sina försäkringsåtaganden och för sin soliditet. Det är detta som måste stå i förgrunden för tillsyn och övervakning. Inte nya krav som skulle underminera försäkringsbolagens roll att ge sina kunder bästa möjliga nytta och som skulle riskera den särskilda roll som ömsesidiga försäkringsbolag har, som är till fördel för branschen i sin helhet. Det finns redan i dag en Solvenslagstiftning som ger finansiell stabilitet. En ny reglering som är anpassad för banksektorn skulle motverka den svenska försäkringsmarknadens utveckling, säger Gunnar Hökmark.
Forenas seminarium sänds idag live mellan 15.00-17.00 där Gunnar Hökmark deltar tillsammans med bla Markus Ferber, föredragande för IRRD.
Lyssa in på samtalet här >>> https://www.youtube.com/watch?v=5WRPpcRd93I
|
|
|
Som SFM tidigare informerat om lanseras InsureNet den 23 november, www.insurenet.se
Niklas Wykman, finansmarknadsminister, Finansinspektionen och Konsumentverket kommer att delta i programmet. Det är nu klart att även representanter från de brittiska och holländska marknaderna kommer att dela med sig av erfarenheterna från och effekterna av regleringar som berör försäkringsdistribution och rådgivning i deras marknader. Fler talare och programpunkter är på gång och den röda tråden är alltjämt försäkringsdistribution, där InsureNet representerar en plattform för kunskapsutbyte om marknadstrender och uppförande kopplat till detta tema. Anmäl intresse redan nu och få förhandsinformation med möjlighet till rabatterad anmälningsavgift när platserna släpps.
Anmäl intresse här >>> Har du frågor – kontakta oss på info@sfm.se |
|
Igår, den 24 maj 2023, har EU-kommissionen publicerat två regleringsförslag inom sin Retail Investment Strategy. Det första förslaget är ett omnibusdirektiv som ändrar IDD, MiFID II, Solvens-II, AIFMD och UCITS. Det andra förslaget är en förordning som ändrar PRIIPs.
Läs mer här:
- https://finance.ec.europa.eu/publications/retail-investment-package_en
- Questions and answers on the Retail Investment Package (europa.eu)
- Från SFM:s perspektiv ser vi såklart att en djupare analys behöver ske av helheten innan vi ger oss in i detaljer. Men vad gäller effekterna för branschen av förslaget som sådant ser vi fram emot dialogen på nationell nivå, eftersom dessa och andra förändringar i regelverket, måste ta hänsyn till hur den absoluta majoriteten av den svenska marknaden ser ut – exempelvis fördelning mellan distribution av individuell tjänstepension respektive sparprodukter i försäkring med hög risk. Bortser vi från förslaget som lagts nu, så har Sverige en reglering som skapar varje förutsättning att hantera intressekonflikter som finns i distributionen genom de väl utformade bestämmelserna i lag om försäkringsdistribution, 6 kap. 8-9 §§. Utgångspunkten för SFM är att transparens skapar den bästa balansen mellan skyddet för kund och fortsatt konkurrens i försäkringsmarknaden till kundernas nytta. Vi förordar inte en affärsmodell framför en annan, men ser att det kanske behövs andra regleringsåtgärder än just i IDD för att öka möjligheterna för den så kallade oberoende rådgivningen, säger SFM:s vd Per Johan Gidlund i en kommentar.
Läs hela SFM:s kommentar här >>> |
|
Åsa Humble stärker nu upp SFM som processansvarig för SFM:s medlemmar och ansvarsförsäkring - Det är mycket glädjande att välkomna Åsa Humble till SFM:s kansli som närmast kommer från Vattenfall, säger Per Johan Gidlund, vd SFM. - Eftersom SFM är en medlemsorganisation är stöd till våra medlemmar en högst central process. Med Åsas gedigna erfarenhet av att jobba med kvalitetsarbete, processer och hennes entusiasm ser vi mycket fram emot att tillsammans med våra medlemmar utveckla och stärka SFM som branschorganisation, säger Per Johan Gidlund, vd SFM.
- Försäkringsförmedlarbranschen är en viktig del av samhällsekonomin och värdet av rådgivning är helt centralt för en konkurrenskraftig och välfungerande försäkringsbransch. Det ska därför bli väldigt roligt att få fortsätta den goda dialog som SFM har med våra medlemmar samtidigt som jag ser fram emot att tillsammans med kansliet skapa enklare processer och fler förutsättningar för en ökad medlemsnytta, säger Åsa Humble.
|
|
|
Den 26 april hade SFM sitt kvartalsvisa möte med FI:s avdelning för Uppförandetillsyn.
FI informerade om sin kartläggning i form av en fördjupad analys av vilka finansiella produkter som försäkringsförmedlare förmedlat till fysiska personer samt den ersättning som har genererats av transaktionerna. Vidare informerade FI om att de ska inleda en ny fördjupad analys av hur långt förmedlarbolagen har kommit i genomförandet av de nya kraven om hållbarhetspreferenser samt om kraven efterlevs. Det blir en värdefull mätning och förhoppningsvis stöd till branschen, våra medlemmar är alltjämt beroende av den information som tillgängliggörs om produkterna, noterar SFM:s jurist Gustav Svedenstedt.
SFM informerade i sin tur om arbetet med att se över erfarenhetskravet, Retail Investment Strategy, de rapporter som SFM håller på att ta fram och InsureNet. SFM lämnade kommentarer på FI:s rapport om produkt- och tilläggsförsäkringar. |
|
Den 15 juni kl. 13 – 15 bjuder Simpt in till ett digitalt seminarium om aktuella frågor på penningtvättsområdet. På seminariet ges bland annat en lägesuppdatering av arbetet i Simpt med att ta fram branschvägledning inom penningtvättsregelverket. Finansinspektionen och Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism kommer också att tala på seminariet. SFM:s medlemmar som är intresserade av att delta kan anmäla sig via SFM:s medlemssidor här >>> |
|
Den 11 maj höll Finansinspektionen ett dialogmöte med branschföreningarna rörande Hållbar Finans. FI informerade om sin färdplan till 2025 där de uppgav att deras prioriterade områden är att ge kunderna tillgång till relevant och jämförbar hållbarhetsinformation, att motverka grönmålning samt klimatfrågorna. Med anledning av dessa frågor kommer FI inom kort att komma med en enkätundersökning till utvalda försäkringsförmedlare rörande frågor om hållbarhetspreferenser i rådgivningen. Vidare uppgav FI att de för dialog med Insuresec och Swedsec om kunskapskrav rörande hållbarhetsregelverk. Från branschens håll lyftes bland annat utmaningar med att kunna ta fram jämförbar hållbarhetsinformation i rådgivningssituationer samt att det är olyckligt att översynen av SFDR på EU-nivå planeras redan nu innan branschen knappt har hunnit påbörjat arbetet med att tillhandahålla hållbarhetsinformation.
|
|
SFM har haft ett dialogmöte med FI för att lämna synpunkter på det mottagna utredningsuppdraget om att kartlägga vissa frågor om flytt av individuell tjänstepensionsförsäkring. Syftet med mötet var att FI ville få branschens syn på frågan om flytt av individuell tjänstepension. SFM fick möjlighet att beskriva de risker i marknaden som branschorganisationen kunde se och mötesdeltagarna diskuterade olika perspektiv på frågansamt vilken kundgrupp som är särskilt skyddsvärda. Till exempel är en trend som SFM följer, att flytt av tjänstepension genomförs snabbare idag.
|
|
|