SFM:s vägledningar kommer från branschen till branschen och syftar till att skapa ett enhetligt och gott kundskydd samt underlätta i försäkringsförmedlarnas vardag. Avsikten är att vägledningarna ska vara levande och följa branschpraxis samt de behov som finns i marknaden. Därför fastställs vägledningarna årligen av SFM:s styrelse, där synpunkter som inkommit under året från medlemmar och deltagare i Forum för livförsäkring respektive Forum för sakförsäkring kan tas hänsyn till.
– Försäkringsförmedling förutsätter högt förtroende frän marknaden och genom vägledning till branschen skapas förutsättningar för ett starkare och mer enhetligt skydd för kunderna. Vi rekommenderar våra medlemmar att tillämpa vägledningarna och ser även gärna att andra aktörer på marknaden tillämpar dem i de fall det är relevant, säger vd Karin Lindblad.
Här kan du ta del av SFM:s vägledningar >>> |
|
|
Konsumentverket (KoV) utövar tillsynen över försäkringsförmedlare och andra försäkringsdistributörers informationsgivning och marknadsföring.
För nyetablerade försäkringsförmedlare använder KoV:s sig av ett informationsbrev om kraven på verksamheten. KoV har i ett enkätutskick via mail under vecka 42 efterfrågat svar och synpunkter från försäkringsförmedlare som under 2020- 2021 fått sina tillstånd fått tillstånd altervativt utökat tillstånd från Finansinspektionen.
SFM uppmuntrar våra nyblivna bolagsmedlemmar att ta del av enkäten.
Vid frågor om enkäten kontakta gärna Konsumentverket eller SFM:s kansli för mer information. |
|
Svenska institutet mot penningtvätt (Simpt) har tagit fram ytterligare vägledning inom penningtvättsregelverket. Det vill vi uppmärksamma via ett digitalt seminarium den 2 december. Som medlem kan du logga in i medlemsportalen och anmäla dig i länk >>>
Simpt är en samverkan mellan sju branschorganisationer inom den finansiella sektorn. I samarbetet deltar Finansbolagens Förening, Fondbolagens förening, Sparbankernas Riksförbund, Svensk Försäkring, Svensk Värdepappersmarknad, Svenska Bankföreningen och Svenska försäkringsförmedlares förening. Syftet med Simpt är att ta fram vägledning för de finansiella företagens tolkning och tillämpning av reglerna om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. |
|
|
Stort Grattis Moderna Försäkringar! Årets förmedlardisk bland försäkringsadministratörer Sak 2020, äntligen pokalutdelning på plats hos Moderna! 🏆
Sedan tre år tillbaka har SFM tagit initiativ till att genomföra en ingående undersökning till försäkringsförmedlare och administratörer över hela landet för att utse årets bästa förmedlardisk och försäkringsbolag (förmedlarpris respektive administratörspris), samt i år även ett produktpris för 2020 för bästa sjukvårdsförsäkring.
Läs mer om årets alla vinnare och undersökningen här >>> |
|
|
SFM:s hållbarhetsprojekt har inletts med diskussioner utifrån gemensamma juridiska utmaningar och praktiska frågeställningar i regelverket där produktinformation, kundens hållbarhetspreferenser samt målmarknadsparametrar har diskuterats. Det närmaste året kommer ytterligare delar av regelverket på plats och det senaste är utkast till mallar för produktinformation för försäkringsprodukterna. Arbetet inkluderar även informationsutbyte med branschorganisationer som berörs av förändringarna i IDD-förordningen. Genom att samordna dialog mellan försäkringsbolagen och försäkringsförmedlarbolagen i ett tidigt skede kan vi underlätta informationsutbytet som ska ske framöver och därmed även bidra till så tydlig hållbarhetsinformation som möjligt till kund, kommenterar SFM:s chefsjurist Per Johan Gidlund.
|
|
SFM har haft fortsatt aktiv dialog med finansdepartementet med anledning av EU-kommissionens förslag till förändrade regler på penningtvättsområdet. Vid möte den 9 november fick SFM möjlighet att lämna fördjupade kommentarer i relation till förslaget till artikel 9 och artikel 40 i förslag till AML-förordning. Som regleringen är utformad bedömer SFM att det omöjliggör för små- och medelstora aktörer att följa det framtida regelverket och efterfrågar ökad proportionalitet för denna sektor. Fortsatt dialog på EU-nivå sker via SFM:s europeiska partnerorganisation Bipar.
|
|
SFM har tillsammans med Säkra, Max Matthiessen, S&P, Moderna, Länsförsäkringar, Gjensidige och Dina utvecklat en standard för Enskild motor. För att standarden ska användas och bli långsiktigt hållbar har beslut fattats av projektgruppen att den nu ska in i förvaltningsfas per den 1 januari 2022 och där också kunna vidareutvecklas. Vad som kommer att förvaltas i första steget är:
API Offertförfrågan API enkelt offertsvar (detaljer skickas som idag i PDF) API Teckna försäkring API för ”Ändra” Enskild motor Dokumentation för kommunikationsstandard Drift och förvaltning Säkerhetstjänsten samt Testbänken.
Om du är intresserad av att veta mer eller vara delaktig i fortsatta utvecklingen av enskild motor hör gärna av dig till karin.lindblad@sfm.se. |
|
|