Höjdpunkter från vårens uppdragsutbildning Webbversion
100 linkedin 32 101 facebook 32 102 twitter 32
97 Lunds universitet C2r RGB
Uppdragsutbildning
Lund University Commissioned Education
Här kan du framför allt läsa om ett urval av vårterminens uppdragsutbildningar från Lunds universitet. Vill du veta mer om någon av dem, eller om satsningen som görs just nu på uppdragsutbildning, tveka inte att höra av dig! 
2963 landislife 432x300 640x640transp
Kapacitetsutvecklingsprogrammet Land is Life avslutades med uppföljningsworkshop i Kenya
I februari anordnade LUCSUS och LUCE en avslutande uppföljningsworkshop i Kenya för deltagarna i det SI-finansierade kapacitetsutvecklingsprogrammet Land is Life. Tydligt var att programmet har nått sitt syfte, att kapacitetsutveckla framtida ledare och beslutsfattare i Östafrika med fokus på ekosystem och biologisk mångfald. De 12 framtida ledarna som deltog har förändrat både hur de uppfattar sina länders utmaningar vad gäller Agenda 2030 och hur deras organisationer hanterar dem. ”Mitt sätt att tänka har helt förändrats. Jag lägger fram mina argument annorlunda och människor lyssnar. Tack vare den kunskap jag har fått är jag efterfrågad, säger William Okoyo, klimatförändringsansvarig, Kisumu Country, Kenya. Vi höll också ett större event “Land is Life Stakeholder Forum – Towards Implementation of SDG 15 in East Africa – progress, gaps and ways forward” på World Agroforestry med ett femtiotal inbjudna gäster och talare såsom Council of Governors-Kenya, ICRAF, Vi-skogen, Sveriges ambassad i Nairobi och Association of Women in Agriculture Kenya – AWAK.

Mer information om programmet Land is Life

2964 snabbutbildn sjuksk%c3%b6terskor 640x640transp
Snabbutbildning av drygt 50 sjuksköterskor i omvårdnad vid akut andningssvikt 
Många av de patienter som blir svårt sjuka i covid-19 drabbas av andningssvikt. Som en direkt följd av detta beslutades att Lunds universitet skulle snabbutbilda sjuksköterskor i Region Skåne i avancerad omvårdnad vid akut andningssvikt. Under terminen har drygt 50 sjuksköterskor kompetensutvecklats i grupper om 6-12 personer. Utbildningen för varje grupp har sträckt sig över två veckor och innehållit såväl teori som praktisk träning på simulatorer. Kursen har sedan avslutats med fyra dagars träning under handledning på intensivvårdsavdelningar. Totalt ger kursen tre hp och den har getts i samarbete mellan Region Skåne och Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

Läs mer i pressmeddelande från LU
Artikel i Svenska Dagbladet
Artikel i Sydsvenskan

2965 Marsdagen unsplash 640x640transp
Marsdagen – kompetensutveckling för samtliga av Lunds gymnasielärare  
I mars erbjöd Lunds universitet i samarbete med Utbildningsförvaltningen i Lund för andra gången en fortbildningsdag för samtliga gymnasielärare i staden. Under en förmiddag erbjöds de ca 900 gymnasielärarna och inbjudna tjänstepersoner/politiker att utifrån intresse och ämnestillhörighet välja mellan 25 riktade föreläsningar. Föreläsningarnas teman inbegrep ämnesrelevant kunskap samt ämnesövergripande innehåll som jämställdhet, stress och mycket annat. Föreläsare kom från Institutionen för kulturvetenskaper, Filmvetenskap, Språk- & litteraturcentrum, Institutionen för kommunikation och medier, Historiska institutionen, Fysiska institutionen, Filosofiska institutionen, Institutionen för utbildningsvetenskap och Institutionen för psykologi. Insatsen var mycket uppskattad även i år och planer för 2021 är påbörjade.

2574 LUCE MatchIT (2) 640x640transp
Avslutning på MatchIT – programmeringsutbildning för nyanlända akademiker
Under de senaste två åren har ca 50 nyanlända akademiker genomgått uppdragsutbildning i programmering genom utbildningssatsningen MatchIT och matchats mot relevant praktik. Parallellt med detta har de fått chansen att bygga upp sina nätverk, träffa företagsrepresentanter och få en inblick i arbetslivet i Sverige med hjälp av Lunds universitet, Arbetsförmedlingen, Region Skåne och Ideon Science Park. Fler än hälften av de som avslutade programmet förra året är nu i relevant arbete, vilket visar på att MatchIT kortat vägen till arbetsmarknaden markant för dessa individer. Normalt sett brukar endast ca tio procent av nyanlända akademiker komma i kvalificerat arbete efter sex år i Sverige.

I våras avslutade den andra och sista deltagargruppen programmet. Inom ramen för detta ESF-finansierade projekt ska nu en metod tas fram för att omskola och matcha nyanlända akademiker med de kompetensbehov som finns i det regionala näringslivet.

Pressmeddelande om hur programmet övergår i en metodbeskrivning
2966 Atria Logotype 640x640transp
Ledarskapsutbildning för chefer inom livsmedelskoncernen Atria
I samverkan med livsmedelskoncernen Atria har Företagsekonomiska institutionen vid Ekonomihögskolan levererat flera omgångar av ledarskapsutbildningen taledning.nu. De första omgångarna var målgruppen chefer i koncernen från Sverige och Danmark. Den senaste utbildningen som startat under våren 2020 är den andra i raden som är internationell och benämns ”Take the lead”. Det är ca 16 chefer som får utbildning i att skapa en lönsam, innovativ och attraktiv företagskultur med avsikt att utveckla och motivera befintliga och nya medarbetare och kunder. Detta görs bl a genom att deltagarna arbetar med affärskritiska projekt och genomgår personlighetstest med återkoppling.

2967 Programmering pixabay 640x640transp
Ämnesdidaktisk programmering för matematiklärare i åk 7-9
Under våren har Lunds universitet erbjudit matematiklärare kunskap om programmering och hur denna kan omsättas didaktiskt i undervisning. Kursen är en del av Skolverkets löpande satsning på programmeringskunskaper för lärare. Vårens kurs är den första av dessa som erbjuds helt på distans, med deltagare spridda över hela landet. Genom digitala föreläsningar, övningar och uppgifter har en virtuell undervisningsmiljö skapats med fokus på dialog och samarbete mellan kursansvarige lärare och deltagarna. Programmeringssatsningen kommer fortsätta under hösten med ytterligare en distanskurs för matematiklärare i åk 7-9.

2976 Krisberedskap 2 unsplash 640x640transp
Krisberedskap för yrkesverksamma specialister
Den 5 juni avslutades den första omgången av introduktionskursen Perspektiv på trygghet, säkerhet och resiliens i samhället. Kursen är en av flera kurser i ett kurspaket inom trygghet, säkerhet och resiliens som finansieras av Vinnova genom kunskapstriangeln och ges av Avdelningen för Riskhantering och Samhällssäkerhet vid Lunds Tekniska Högskola. Syftet med utbildningssatsningen kopplar tätt an till Agenda 2030-målet att göra städer och bosättningar inkluderande, säkra och motståndskraftiga. Utvärderingen efter introduktionskursen visade att deltagarna uppskattade den mycket.

Intervju med en av deltagarna
Läs mer om utbildningssatsningen på LU.se

Kommentarer från utvärderingen av introduktionskursen

2977 Bizwiz ingressbild Nordforsk 640x640transp
Utbildningsdel i forskningsprojektet Green Growth Policy Mixes
Den 27 maj hade forskningsprojektet Green Growth Policy Mixes kick-off. Det finansieras av Nordforsk, ett organ som är underställt Nordiska ministerrådet för utbildning och forskning. Projektet är ett samarbete mellan Lunds universitet, Aarhus universitet, Tampere universitet, University of Eastern Finland, Fridtjof Nansen Institute och SINTEF. Lunds universitet är koordinerande part och leds av Teis Hansen vid Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi vid S-fak. Som en innovativ del i forskningsprojektet inkluderas även en utbildningsdel för nordiska yrkesverksamma praktiker och beslutsfattare. Utbildningsdelen i forskningsprojektet leds av LUCE. Vi ser fram emot att bidra till nyttogörande av spännande forskning och i förlängningen bidra till samhällsutveckling och nya policys inom de Nordiska länderna.

Citat från utvärderingskommittén: “The desired impact of the project will mainly materialise through the capacity building, educational component for policy makers. The panel was enthusiastic about this idea and in principle thought, this was a very worthwile way of engaging with policy makers.”  

2970 Migrationsverkets logotyp 640x640transp
Projektet Asylrättens kärna bidrog till ökad rättskvalitet med 40 %
I april kom slutrapporten för utbildningsprogrammen i projektet Asylrättens kärna som pågick 2018-2019. Migrationsverkets rapport visar att projektet bidrog till en ökad rättskvalitet med 40 %. Läs mer om rapporten och se en video om projektet här.

Målsättningen med Asylrättens kärna var att förbättra den rättsliga kvaliteten i Migrationsverkets asylutredningar och beslut och därmed öka rättssäkerheten för den sökande. Projektet bestod av två utbildningsinsatser där forskare från fyra olika fakulteter vid LU (Samhällsvetenskapliga fakulteten, Medicinska fakulteten, Humaniora Teologi och Juridiska fakulteten) medverkade som experter inom kognitionsvetenskap, statsvetenskap och juridik för att ta fram utbildningarna som behandlat bl.a. beslutsskrivning, bedömningen av framtida risk, intervjumetodik samt användandet av landinformation och argumentationsanalys. Programmet projektleddes av Migrationsverket med stödfinansiering av EU AMIF.

2971 SAYP distansundervisning 640x640transp
Summer Academy for Young Professionals 
För sjätte gången gav LU under maj och juni utbildningar inom programmet Summer Academy for Young Professionals (SAYP) med finansiering från Svenska institutet (SI). SAYP syftar till att bygga tvärsektoriella mötesplatser kring hållbar offentlig förvaltning i Östersjöregionen och EU:s Östliga partnerskap samt på Västra Balkan. Deltagarna är unga, yrkesverksamma medarbetare och nyckelpersoner inom politik, förvaltning och civilsamhälle. Vanligtvis kommer deltagarna till Lund i två veckor, men i och med Covid-19 fick undervisningen snabbt ställas om till att ske digitalt.

I år, precis som under 2019, gav vi två moduler inom programmet. Modulen Innovation Ecosystems and Entrepreneurship levererades av Sten K. Johnson Centre for Entrepreneurship (SKJ) vid Ekonomihögskolan. Modulen Perspectives on Multi-level governance, Decentralisation and Human Rights är ett samarbete mellan Ekonomihögskolan och Raoul Wallenberginstitutet.

Mer information om LU:s moduler (inklusive intervjuer med deltagare från tidigare omgångar) 
Mer information om SAYP på SI:s hemsida

2294 L%c3%a4karsp%c3%a5ret 2 beskuren 640x640transp
Fortsatt utbildningsinsats för utländska läkare
Under våren 2020 hölls också den fjärde omgången av uppdragsutbildningen ”En förberedande insats för utländska läkare utbildade utanför EU/EES”. 22 deltagare fick möjlighet att repetera och förbereda sig inför Socialstyrelsens kunskapsprov och därmed ta sig ett steg närmare sin läkarlegitimation i Sverige. Under denna omgång läste 16 deltagare på plats i Malmö och 6 deltagare deltog på distans. Halvvägs in fick man ställa om hela insatsen till digital undervisning p.g.a. Covid-19, vilket gjorde att alla 22 deltagare fick studera online. Inför hösten 2020 ser det ut att bli en ny omgång, denna gång helt på distans från start. Intresset har varit otroligt stort, nästan 300 läkare runt om i landet har formellt anmält sitt intresse. Insatsen för utländska läkare är ett unikt samarbete mellan Lunds universitet, Region Skåne och Arbetsförmedlingen.  

2975 Transformative Sustainable Leadership 640x640transp
Transformative Sustainable Leadership
Vilka är de största utmaningarna med att leda en organisation i förändring mot Agenda 2030 och hållbarhet? Vad definierar en ledare som tar sig an detta och vilken typ av ledarskapsförmåga är avgörande för att lyckas med en mer hållbar organisation? Detta är några av de frågeställningar som vi försöker besvara i modulen ”Transformative Sustainable Leadership”. Modulen är en spin-off från de Svenska institutet-finansierade programmen ’Land is Life’ och ’Hållbara, inkluderande och klimatresilienta städer’, som Lunds universitet levererat nyligen och utvecklas av Emily Boyd från LUCSUS och hållbarhetsforskaren Susanne Arvidsson vid Ekonomihögskolan. Målet är att längre fram kunna erbjuda modulen som en kurs för företagsledningar. Just nu pågår intervjuer med olika intressenter som delar med sig av sina utmaningar om att leda en organisation i förändring.

2567 Svenska kyrkan logga 2 1 e1467287974590 640x640transp
Kyrkligt ledarskap för anställda vid Svenska kyrkan
Under våren levererade LUCE, tillsammans med Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet och Svenska kyrkan en uppdragsutbildning för ett 50-tal anställda vid Svenska kyrkan. Ämnet var ledarskap med samhälls-, teologiskt - och pastoralt perspektiv. Den här kursen har getts ett flertal gånger och deltagarna har alltid speciellt uppskattat diskussionerna varandra emellan, där man kunnat utveckla och experimentera idéer gällande ledarskap. Corona-pandemin slog därför hårt på många deltagare då man inte längre kunde träffas. Lunds universitet fick anpassa sig och hitta alternativa digitala lösningar till deltagarna för att utbildningen skulle kunna genomföras med hög kvalitet. Detta har fungerat bra, men det finns behov av att träffas för att avsluta och fira att de tagit 15 hp i Kyrkligt ledarskap. Detta hoppas vi kan genomföras under hösten.

1932 Avancerad v%c3%a5rd i hemmet 1092936 unsplash 2000 px 640x640transp
Avancerad vård och rehabilitering i hemmet för arbetsterapeuter och fysioterapeuter  
Under vårterminen avslutades andra omgången av uppdragsutbildningen Avancerad vård och rehabilitering i hemmet på 7,5 hp. I samarbete med institutionen för hälsovetenskaper vid Lunds universitet och Malmö stad utbildades 18 arbetsterapeuter och fysioterapeuter anställda runtom på kommuner i Skåne. Under uppdragsutbildningens gång har deltagarna fördjupat sina kunskaper inom olika sjukdomstillstånd, vidareutvecklat sina färdigheter som krävs för ett omhändertagande vid komplexa sjukdomstillstånd och för avancerad vård både i ordinärt boende och i särskilda boenden. Efter utbildningen beskriver deltagare en känsla av trygghet i att de nu lutar sig mot vetenskap och erfarenhet vid behandling och ser fram emot att utmana sig själva.

2972 Groddpengarna unsplash 640x640transp
Första utlysningsomgång av medel för utveckling av uppdragsutbildning genomförd
LUCE har under våren hanterat utlysningen av medel för utveckling av uppdragsutbildning, gått igenom och sammanställt de många ansökningarna som alla höll en hög kvalitet. Utskottet för uppdragsutbildning har analyserat den första utlysningsomgången, diskuterat de inkomna ansökningarna och prioriterat utifrån tydlig säljbarhet, intresse på marknaden samt där sökande gjort en tydlig behovsanalys. Den 15 juni lämnade utskottet för uppdragsutbildning förslag till beslut om fördelning av utvecklingsmedel och nämndens ordförande kommer att fatta slutligt beslut om vilka ansökningar som beviljas medel. Därefter kommer samtliga sökanden att meddelas via mail från avdelningen för uppdragsutbildning.

En andra utlysningsomgång planeras till början på hösten och utskottet har öppnat upp för såväl helt nya förslag som att tillåta att man söker igen med samma, reviderade förslag. Håll utkik efter höstens utlysning på Medarbetarwebben.

Nyhet på Medarbetarwebben om de många ansökningar som kom in
Praktisk information om utlysningen för dig som vill söka nästa gång

2974 Summer 2   pixabay 640x640transp
Till sist...
Som för resten av verksamheten vid LU har ingenting varit sig riktigt likt den här terminen. Många av våra uppdragsutbildningar har fått skjutas på framtiden. Andra har fått ställas om till att gå helt på distans. Glädjande nog kan vi konstatera att vi kunnat initiera, utveckla och genomföra utbildningar med hög kvalitet för att möta akuta kompetensutvecklingsbehov i samhället under pågående pandemi. Lunds universitet kommer under en längre tid att påverkas av både positiva och negativa effekter av pandemin i delar av vår verksamhet, men behovet av uppdragsutbildningsinsatser som en del av det livslånga lärandet kvarstår.

Under slutet av terminen fick vi besked att LU beviljats finansiering till att genomföra fyra internationella uppdragsutbildningar med fokus på Agenda 2030. Vi ser mycket fram emot genomförandet av dessa! Liksom vi ser fram emot det sista steget och genomförandet av den incitamentsmodell för uppdragsutbildning som Lunds universitet inför i och med satsningen på utvecklingsmedel för nya uppdragsutbildningar.

Med tillönskan om en riktigt glad sommar!
 
Registrera / Avregistrera
unknown link