Act Svenska kyrkan
Webbversion
231 Internationell utveckling politik NY st%c3%b6rre
act
  Nr 8 2022
Hej!
Den nya regeringens besked om den framtida utrikes- och biståndspolitiken väcker många frågor hos Act Svenska kyrkan och andra biståndsorganisationer. Det får en hel del utrymme i detta nummer. Sveriges bidrag till arbetet för fred och mänskliga rättigheter i Colombia uppmärksammas också på flera sätt.

Vi ger bland annat även tips om flera intressanta webinarier – och fysiska seminarier, för den som är på plats på MR-dagarna i Örebro. Till sist: nu är klimatmötet COP27 i Egypten igång. Mer om det, liksom en analys av avtalet om vapenvila i Etiopien, kommer i nästa nummer!

Vänliga hälsningar
Gunnel Axelsson Nycander, redaktör
1114 7 Gruppbild regeringen
Sveriges nya regering. Foto: Regeringskansliet
Ny riktning för Sveriges bistånd
- Som civilsamhällesorganisation är vi oroliga för att regeringen ökar stödet till oss på FN-systemets bekostnad. Det multilaterala samarbetet behövs mer än någonsin, i samverkan med civilsamhället.

Det säger Erik Lysén med anledning av de förändringar i Sveriges biståndspolitik som aviseras i Tidöavtalet och regeringsförklaringen. Act Svenska kyrkan beklagar också att det långsiktiga åtagandet om en procent till bistånd överges, och varnar för att ambitionen att använda biståndet för att motverka ”irreguljär migration” är ineffektiv symbolpolitik som skapar oreda i biståndspolitiken.

Se uttalanden från Act Svenska kyrkan som publicerats på Act Svenska kyrkans hemsida 14 okt och 18 okt, samt intervjuer med Erik Lysén: Aftonbladet/TT 14 okt, SVT Rapport 16 okt, Svenska Dagbladet 18 okt, Global Bar Magazine 14 okt och 18 okt. Se också CONCORD Sveriges analys av regeringsförklaringen.

1121 8 Finansminister Elisabeth Svantesson 1x1

Kritik mot nya biståndsbudgeten

- Vi närmar oss i snabb takt 0,7 procent av BNI. Act Svenska kyrkan ser också en oroväckande förskjutning av målsättningen för biståndet när regeringen vill använda det för att öka återvandring och minska migration.

Det skriver Erik Lysén i en kommentar till regeringens förslag till biståndsbudget 2023.

Läs kommentaren i denna blogg. Läs också uttalanden av Erik Lysén i Omvärlden, Global Bar Magazine. Läs också CONCORD Sveriges analys.
1115 7 Dagen debatt
Erik Lysén, Act Svenska kyrkan, Charlotta Norrby, SMR, och Mattias Brunander, Diakonia.
Kristna organisationer utmanar L och KD
- Vi skulle vilja höra partiledningarna för Kristdemokraterna och Liberalerna bekräfta att de står fast vid ambitionen och löftet som gavs före valet om en hundradel av BNI till bistånd.

Det skriver Erik Lysén tillsammans med företrädarna för Diakonia och SMR i en debattartikel i Dagen den 2 november.
1x1 1116 8 aidwatch
EU-ländernas bistånd granskat 

EU:s bistånd minskade från 0,5 till 0,48 procent av unionens sammanlagda BNI år 2021, pga att biståndsbudgetarna inte höjdes i takt med den ekonomiska återhämtningen efter pandemin.

Sverige sticker ut på ett positivt sätt, bland annat för att budgeten följde enprocentåtagandet och för att biståndet i hög grad går till länderna med störst behov. Det mesta av EU-ländernas bistånd går till länder i närområdet, exempelvis toppar  Turkiet listan över största mottagare.

Detta framgår av AidWatch 2022, den årliga granskningen av EU:s och medlemsländernas bistånd från CONCORD Sverige och europeiska samarbetspartner.
1122 8 WB IMF
Budskap inför Världsbankens och IMF:s årsmöten
Strategierna för att främja jämställdhet, och arbetet för social trygghet.

Detta lyfte Act Svenska kyrkan som viktiga delar av Internationella valutafonden (IMF) och Världsbankens arbete i gemensamma brev från en rad organisationer i Norden och Baltikum. Breven skickades till de Nordisk-baltiska styrelserepresentanterna i Världsbanken och IMF inför årsmötena i mitten av oktober.

Läs breven till Världsbanken och IMF på Act Svenska kyrkans hemsida.
1118 feministisk politik 1x1
Fortsätt driva utrikespolitik för jämställdhet!

- Fortsätt med ett tydligt politiskt ramverk för jämställdhet som håller ihop arbetet och sätter färdriktningen.

Den uppmaningen ger Erik Lysén och företrädare för 17 andra organisationer till utrikesminister Tobias Billström med anledning av att regeringen överger begreppet ” feministisk utrikespolitik”.

Läs debattartikeln i Svenska Dagbladet.
1124 8 ACT Climate
Foto: Simon Chambers/ACT alliance
Uppmaningar till Sverige och EU inför COP27
- Världens beslutsfattare måste göra allt de kan för att hålla 1,5 graders målet levande. Allt annat får katastrofala effekter för planetens ekosystem och människors livsvillkor.

Det säger Eva Ekelund, policychef för Act Svenska kyrkan inför COP27. Eva deltar i Svenska kyrkans delegation till COP27 tillsammans med biskop Andreas från Stockholms stift, policyrådgivare Margareta Koltai samt regionale representanten Bassem Maher.
Läs om Act Svenska kyrkans uppmaningar och medverkan på COP27 på hemsidan.

Minska utsläppen av växthusgaser drastiskt. Säkra klimatfinansiering, även för förluster och skador. Bidra till inkluderande och transparent beslutsfattande. Och tackla klimat- och naturkriserna tillsammans.

De uppmaningarna riktar Act Svenska kyrkan och 20 andra medlemmar i CONCORD Sveriges arbetsgrupp för Miljö- och klimaträttvisa till Sverige och EU inför COP27 i Egypten.
1149 8 Margareta 1x1
Margareta Koltai. Foto: Act Svenska kyrkan 1x1

Viktigt att civila samhället inte tystas på klimatmötet i Egypten

– Sverige måste se till att mänskliga rättigheter inte glöms bort under klimattoppmötet COP27.

Det säger Margareta Koltai på Act Svenska kyrkan och uppmanar Sverige och FN att slå vakt om mänskliga rättigheter och säkra att civila samhällets röst inte tystas i samband med de globala klimatförhandlingarna i Egypten.
Läs intervjun i Global Bar.
1137 8 MR pris
Foto: Foto: Elin Stenung.
Pris till människorättsförsvarare i Colombia 
- Jag tar emot det här priset för alla som inte längre är med oss. Till alla kvinnor som trots stora motgångar försvarar sina rättigheter. Vi är inte ensamma, utan tusentals, till och med miljontals. Idag firar vi, som vi borde göra varje dag för vi har rätt att leva fria.

Det säger den feministiska advokaten Luz Estrella Romero Villalba, en av årets mottagare av det nationella priset för människorättsförsvarare som Act Svenska kyrkan, Diakonia och Sveriges ambassad i Colombia delar ut. I landets regering finns idag tidigare pristagare, bland annat vicepresident Francia Márquez Mina. 

Läs mer på Act Svenska kyrkans hemsida.
1134 8 Morgan Johansson Atahualpa Morgan Henao 1x1
Biskop Atahualpa, vice-ordförande i utrikesutskottet Morgan
Johansson (S) och monsignor Henao. Foto: Act Svenska kyrkan
1x1
Sverige behöver stödja fredsförhandlingarna med ELN 

- De kommande fredsförhandlingarna mellan Colombias regering och gerillagruppen ELN kommer att kräva mycket förberedelser och stöd. Religiösa aktörer kan spela en viktig roll genom att bland annat stödja dialoger på lokal nivå.

Det menar biskop Atahualpa från lutherska kyrkan i Colombia och monsignor Henao, katolska kyrkans företrädare i arbetet inför fredsförhandlingarna. Budskapet framfördes när de träffade en rad svenska beslutsfattare i slutet av oktober.

Sveriges strategi för samarbete med Colombia ligger helt i linje med behovet av stöd, men Sida, UD, FBA och andra svenska aktörer kan spela en större roll i att stödja fredsprocessen, skriver Act Svenska kyrkans policychef Eva Ekelund och policyrådgivare Sanna Svensson i en blogg.
1x1 1135 8 colombia riksdagen
Colombias sanningskommission presenterad i riksdagen

- Det är en ära att delta när sanningskommissionens slutrapport presenteras. Sverige har gett starkt stöd till Colombias fredsprocess och sanningskommissionens arbete.

Det skriver Sveriges ambassadör för mänskliga rättigheter Cecilia Ruthström-Ruin om seminariet i riksdagen den 19 oktober som Act Svenska kyrkan arrangerade tillsammans med fyra andra organisationer och två riksdagsledamöter. ”En milstolpe i det svenska långsiktiga stödet för fred” skriver Carolina Wennerholm, enhetschef för Latinamerika på Sida.

Läs några röster om seminariet på twitter här och här.
1138 USP2030 1x1
1x1
Social trygghet för alla: nya principer för finansiering 

✔ Finansiering av social trygghet ska utgå ifrån ett rättighetsperspektiv och vägledas av internationella standarder för social trygghet.
✔ Avstå från att rekommendera eller kräva att regeringar sänker förmånsnivåer, eller snävar in och riktar program till mindre målgrupper.

Det är två av de gemensamma principer som antagits av finansieringsgruppen inom Universal Social Protection (USP) 2030. USP2030 är ett globalt forum som samlar länder, biståndsfinansiärer och civilsamhällesorganisationer under ILO:s och Världsbankens gemensamma ledning. Act Svenska kyrkan har deltagit aktivt i utarbetandet av principerna.

Läs principerna på USP2030:s hemsida.
1142 8 2022 1122 Webinar flyer 600
Webinarier live eller i efterhand 
Nu finns möjlighet att ta del av flera diskussioner om huruvida Världsbankens arbete för social trygghet bidrar till målet om social trygghet för alla. Diskussionerna bygger på en ny rapport från Act Svenska kyrkan.

Nytt datum! 
22 november kl 14.00-15.00: Progressive realisation: Building inclusive social protection systems in low- and middle-income countries using the principle of universality. Här presenteras studien mer ingående, tillsammans med analys och exempel på hur universella program kan utvidgas gradvis. Här finns mer information och anmälan till webinariet.

Det finns också möjlighet att se webinarier på liknande teman i efterhand:

Can a leopard change its spots? A critical analysis of the World Bank’s ‘progressive universalism’ approach to social protection. Ett samtal den 30 september mellan författaren Daisy Sibun och Isobel Frye, ledamot i Act Svenska kyrkans internationella referensgrupp

World Bank, IMF and Universal Social Protection following COVID-19: The Good, the Bad and the Unclear. Ett webinarium 20 oktober som lyfte också IMF:s roll och som arrangerats tillsammans med en rad andra organisationer.

Social registries: a short history of abject failure. Ett webinarium 6 oktober på den globala kunskapsplattformen för social trygghet, socialprotection.org. 
1140 8 kyrkoledare om Kirill
Foto: Hannu Jukola
Kyrkoledare vädjar till Kirill
- Tillsammans uppmanar vi dig, Ers Helighet, att göra ditt yttersta för att övertyga Rysslands president att omedelbart stoppa dessa attacker och avsluta detta krig, Som kyrkor ska vi dela det gemensamma ekumeniska åtagandet att följa uppdraget från Kristus att älska och skydda de mest utsatta.

Det skriver 14 Ärkebiskopar från anglikanska och lutherska kyrkor i Storbritannien, Irland, Iberiska halvön, Norden och Baltikum inom den så kallade inom Borgågemenskapen i ett gemensamt brev till Ryskortodoxa kyrkans Patriark Kirill.

Läs brevet på Svenska kyrkans hemsida.
1141 8 R%c3%a4dda barnen 2
Foto: Rädda Barnen
Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro
Act Svenska kyrkan medverkar i tre olika seminarier på MR-dagarna i Örebro 17 och 18 november. 

Är Sveriges ansvarstagande för funktionsrättens globala utveckling hotad? Ett samtal om stora utmaningar och tänkbara hot mot ett långsiktigt, internationell trovärdigt arbete för funktionsrättens utveckling, arrangerat av Svenska kyrkan i samarbete med STIL, ILI, FUB, RBU och Funktionsrätt Sverige. Torsdag 17 november 2022 10:00 - 10:30 Globala scenen

Barnbidrag och pensioner ger ökad trygghet och säkerhet. Om social trygghet som mänsklig rättighet, svenska prioriteringar och konkreta exempel på hur Sida, Act Svenska kyrkan och Rädda Barnen verkar för att fler ska få ta del av social trygghet. Arrangörer: Sida, Act Svenska kyrkan och Rädda Barnen
Torsdag 17 november 2022 14:30 - 15:30 Handskmakaren

Bistånd under press. Ett samtal om Sverige bistånd med den nya regeringen. Varför ska vi ha bistånd och vad ska det användas till? Arrangör: MR-dagarna
Fredag 18 november 2022 16:00 - 17:00, Kongresshallen

Act Svenska kyrkan har kunskap om utvecklingen i en rad länder och regioner, liksom inom vissa tematiska områden. Tveka inte att ta kontakt med våra experter om du vill ha analyser, synpunkter, eller tips på organisationer som arbetar i våra programländer.
Policychef
Eva Ekelund
@Evacekelund

Asien
Sanna Svensson
@SannaSvensson

Afrika
Susanna Henriksén
@SusannaHenrik10

Latinamerika

Sanna Svensson
@SannaSvensson

Janete Rebizzi
@JaneteRebizzi

Mellanöstern
Johanna Wassholm
@Johannawass
640x640transp
640x640transp Utvecklingspolitik och social trygghet
Gunnel Axelsson Nycander
@GunnelANycander

Humanitärt bistånd
Ylva Blondel
@ylva_blondel

Demokratiskt utrymme
Anna Enarsson
@anna_enarsson

Genusrättvisa och jämställdhet
Anna Enarsson
@anna_enarsson
640x640transp
Religions- och övertygelsefrihet
Annika Lindé
@UsluLinde

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Emilie Weiderud
@EmilieWeiderud

Klimaträttvisa
Margareta Koltai
@KoltaiMargareta
Click to visit us on Facebook
Click to visit us on Twitter
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on Instagram
Click to visit us on YouTube
321 90 konto svart (002) 205 HQAI 180 act 180
Prenumerera | Avanmälan
unknown link