Act Svenska kyrkan
Webbversion
231 Internationell utveckling politik NY st%c3%b6rre
act
  Nr 5 2022
Hej!
I detta nummer uppmärksammar vi självklart kriget i Ukraina och den allt värre hungerkrisen i flera delar av världen. Vi lyfter även framgångsrikt arbete för människors rättigheter i Tanzania och Colombia, religiösa aktörers deltagande vid FN-mötet Stockholm+50, m.m.

Läs också om reaktioner på nedskärningarna av biståndet för att betala flyktingkostnader, och om namninsamlingen för att rädda biståndet. Alldeles nyss publicerades CONCORD Sveriges analys av hur regeringen har agerat i jämförelse med andra europeiska biståndsgivare. En allt annan än smickrande bild!

Om du är i Almedalen är du varmt välkommen på våra event. Seminariet om global solidaritet bortom biståndet kan du också följa digitalt.

Ha en skön sommar!
Gunnel Axelsson Nycander, redaktör
935 Almedalen fotograf Emil Olsemyr (2)

Välkommen till Act Svenska kyrkans arrangemang under Almedalsveckan!

Vilken värld vill vi se? Ett samtal om värderingar, teologi, drömmar och aktivism
Vi möts för att lyfta blicken från dagsaktuella kriser tillsammans med teologer och unga ideellt engagerade. Vilket samhälle vill vi bygga? Hur vill vi engagera oss för världen? Vill vi fortsätta att ge en hundradel till världen?

Medverkande: Ärkebiskop Antje Jackelén, Pavlos Cavelier Bizas (SSU), Elin Hjelmerstam (LUF), Pontus Danforth (PMU Unga vuxna)

Tid: Måndag 4 juli kl 13.00-13.45
Plats: Adelsgatan 43, Vårdklockans kyrka, Visby
Läs mer i Almedalsveckans officiella program

Global solidarity beyond aid
Development cooperation is still characterised by a colonial, "North helps South" narrative. But the world is different today. Global Public Investment is an initiative to develop modern and mutual forms of cooperation. Can it be the pathway to transform the debate and practice on international aid?

Speakers: Anton Ofield-Kerr (Expert Working Group on Global Public Investment), Erik Lysén (Act Svenska kyrkan), Ulrika Modéer (UNDP), Joar Forssell, (Member of Parliament, The Liberals)

Tid: Tisdag 5 juli kl 9.00-9.45
Plats: Mötesplatsen Sverige i världen på Donnersgatan 6, Visby
Läs mer i Almedalsveckans officiella program
Se eventet online eller efteråt
Läs här om alla event som Act Svenska kyrkans medverkar i.
906 TORKA
Global hunger förvärras av kriget och torkan på Afrikas horn
– Det talas om den värsta torkan på 40 år. I kombination med stigande matpriser till följd av kriget i Ukraina är situationen akut.

Det säger Act Svenska kyrkans humanitära chef Else Berglund, med anledning av den dramatiskt förvärrade situationen i Etiopien, Somalia och Kenya på Afrikas horn.

Även andra delar av världen är hårt drabbade. På två år har antalet personer som lever i akut matosäkerhet och behöver matbistånd fördubblats från 135 till 276 miljoner. FN varnar för att siffran kommer att stiga till 323 miljoner de närmaste månaderna. Act Svenska kyrkan jobbar både långsiktigt och humanitärt på Afrikas horn. Ytterligare insatser planeras under sommaren.

Läs mer på Act Svenska kyrkans hemsida.
Läs om prognoserna för matbist på FN:s hemsida.
786 Erik Lys%c3%a9n st%c3%a5ende 1x1
Act Svenska kyrkans chef Erik Lysén. Foto: Antti Yrjönen/FCA 1x1
Inkludera människor som drabbas hårdast när katastrofer förebyggs!

- Alltför få länder ger civilsamhället en plats vid bordet när det diskuteras åtgärder för att förebygga och minska effekterna av katastrofer. Därmed utelämnas viktig kunskap och arbetet tappar relevans och kvalitet. Sverige måste kliva fram och kräva att fler stater inkluderar civilsamhället.

Det skriver Erik Lysén och 13 andra organisationer i en gemensam debattartikel inför toppmötet för katastrofriskreducering som hölls i slutet av maj.
Läs debattartikeln i Omvärlden.
936 Ukraina
Foto: Hungarian Interchurch Aid/ACT Alliance
ACT-alliansens arbete i Ungern och Ukraina
Under krigets första 100 dagar har Act Svenska kyrkans samarbetspartner stöttat 105 720 människor i Ukraina och Ungern. Det har handlat om akut upprustning av skyddsanläggningar såväl som mer långsiktig hjälp med jobbsökande – och fler insatser är på gång.

Läs mer på Act Svenska kyrkans hemsida.
Svenska civilsamhället står upp för biståndet
Om vi inte står upp för våra värderingar i tider av kris – vad är de då värda? Det är ett alltigenom dåligt beslut att ta pengar från världens fattiga och förtryckta och i stället göra Sverige till den med råge största mottagaren av svenskt bistånd.

Det skriver över 100 svenska civilsamhällesorganisationer i en debattartikel som publicerades i en rad tidningar i mitten av maj. Läs artikeln på CONCORD Sveriges hemsida.
919 IRG 2022 liten
Medlemmar ur Act Svenska kyrkans internationella referensgrupp. Foto: Willliam Jansson Winge/Ikon
Internationella partner om nedskärningarna i årets biståndsbudget
- Det är mycket allvarligt att strategin för jämställdhet ska minskas med 50 procent. Det svärtar ner Sveriges feministiska utrikespolitik. Kortsiktigheten i åtgärderna är både chockerande och riskerar Sveriges goda rykte inom biståndet. Sverige bör omfamna sin roll som humanitär stormakt och påverka andra länder att göra detsamma.

Det säger Act Svenska kyrkans internationella referensgrupp i ett uttalande i samband med att gruppen träffades i Uppsala i mitten av maj.

Läs mer på Act Svenska kyrkans hemsida.
1x1 911 bes%c3%b6k bist%c3%a5ndsministern
1x1 Biståndsminister Matilda Ernkrans på besök hos Act
Svenska kyrkan. Foto: Foto: Jenni Larsson
Delar av nedskärningarna dras tillbaka – ett bra första steg

- Att delar av biståndet nu får tillbaka pengar är givetvis en lättnad för oss och våra partnerorganisationer. Men huvuddelen av utbetalningstaket kvarstår och behöver lättas så snart som möjligt. Räknar man utifrån Migrationsverkets senaste prognos och regeringens eget räknesystem för avräkningar bör hela 5,6 miljarder kronor gå tillbaka till biståndet.

Det säger Erik Lysén i samband med ett möte med biståndsminister Matilda Ernkrans på Kyrkokansliet den 8 juni. Regeringen meddelade dagen innan att den släpper utbetalningsstoppet för 1,3 miljarder av de 9,2 miljarder kronor som den beslutade om i mitten av april.

Läs mer på Act Svenska kyrkans hemsida och i en artikel i Kyrkans Tidning.
913 raddabistand bild med logo
Bred mobilisering för fortsatt starkt bistånd
Bistånd handlar om solidaritet, om att verka för människors rätt att leva ett värdigt liv, fritt från hunger, fattigdom och förtryck. Att Sverige bidrar med en hundradel för världen bidrar också till långsiktig säkerhet, utveckling och välfärd även i Sverige.

Den 8 juni inleddes en bred namninsamling för att försvara det svenska biståndet mot försämringar och nedskärningar. Act Svenska kyrkan står bakom aktionen tillsammans med drygt 50 andra organisationer i det svenska civilsamhället.
Skriv på här
Nedskärningar i biståndet till Colombia risk för fredsprocessen 
I Colombia väljer befolkningen en ny president samtidigt som fredsprocessen är inne i ett kritiskt läge. Sveriges feministiska utrikespolitik har gjort skillnad i Colombia, men nu hotar beslutet om att skära i biståndet att rasera dessa resultat.

Det skriver Erik Lysén tillsammans med företrädare för 10 andra biståndsorganisationer i en debattartikel den 27 maj.
Läs debattartikeln i Altinget
916 Ann Linde
Prisade människorättsförsvarare i Sverige och Genève 
- Detta pris ger bättre skydd än en skottsäker väst.

Det säger Silvano Caicedo, mottagare av det nationella priset för mänskliga rättigheter i Colombia. Priset ger skydd och legitimitet åt utsatta människorättsförsvarare och delas ut av Act Svenska kyrkan och Diakonia, i år för tionde gången.

En internationell påverkansresa är en viktig del av priset. Den 1-4 juni besökte tre av pristagarna 2021 Sverige och vittnade för en rad beslutsfattare om den svåra situationen i Colombia, bl a vid ett möte med utrikesminister Ann Linde. Resan fortsatte sedan till Geneve, där pristagarna bland annat mötte flera av FN:s särskilda rapportörer för mänskliga rättigheter.

Läs en intervju med pristagarna i Kyrkans Tidning.
Läs en intervju med pristagarna på Kyrkornas världsråds hemsida.
Läs en tweet från Sveriges ambassadör för mänskliga rättigheter Cecilia Ruthström-Ruin.
1x1 915 Francia
1x1 Francia Márquez Mina
Prisad miljöförsvarare ny vicepresident

Act Svenska kyrkan gratulerar miljöaktivisten Francia Márquez Mina till att ha utsetts till vicepresident, sedan vänsterkandidaten Gustavo Petro vunnit andra valomgången i presidentvalet i Colombia. Márquez Mina mottog det nationella människorättspriset 2015, och är landets första svarta vicepresident.  


Läs tweets här och här
925 Ageravolontarer Stockholm50 webb 1x1
Ungas perspektiv i fokus på Stockholm+50

- Jag upplever ofta att unga är mer beredda och villiga att göra de drastiska förändringarna som behövs för att rädda vår planet. Det är ett synsätt som är vitalt för att skapa förändringar i tid och inkluderar vi inte de unga i detta är det näst intill omöjligt.

Det säger Zandra Öman Lund, en av fem Ageravolontärer som var på plats på Stockholm+50, det FN-möte som Sverige stod värd för 2-3 juni. Svenska Kyrkans Unga och Ageravolontärerna var också med i konsultationerna inför mötet och lyfte vikten av att unga röster blir hörda. Vid konferensen antogs ett ministeruttalande om ungdomars rätt till demokratiskt deltagande och framtida generationers rättighet till en hälsosam miljö.

Läs mer om Svenska kyrkans engagemang på Stockholm+50 på Act Svenska kyrkans hemsida.
Läs uttalandet om ungdomars rättigheter på FN:s hemsida.
Läs konferensens tio uppmaningar för att öka takten i omställningen på regeringens hemsida.
917 interfaith
Familjer hämtar vatten i Cholutecafloden, Honduras. Numera torkar floden tidvis nästan helt, pga klimatrelaterad långvarig torka.
Photo: Sean Hawkey/Life on Earth Pictur 
Kyrkor och samfund höjde sina röster på Stockholm+50
- Världen står inför en "trippelpandemi” av klimatförändringar, snabb förlust av av biologisk mångfald och föroreningar. Om vi inte adresserar de underliggande orsakerna fortsätter vi på en kollissionskurs rakt mot en katastrof.

Det skriver nära 190 företrädare för trossamfund, ekumeniska nätverk och religiösa organisationer, däribland Svenska kyrkan, i ett gemensamt uttalande inför mötet. Uttalandet betonar värderingarnas avgörande betydelse i klimatomställningen och lyfter fram trosbaserade aktörernas bidrag. Dokumentet innehåller både krav på beslutsfattare och löften om vad undertecknarna åtar sig att göra.

Läs uttalandet på konferensens hemsida.
Läs en artikel om uttalandet på Kyrkornas världsråds hemsida.

Trosbaserade organisationer arrangerade också seminariet Faith in Earth – A deep conversation on religious perspectives on the way forward for a healthy planet där bl a biskop Andreas Holmberg från Stockholms stift medverkade.
Se seminariet i efterhand på konferensens hemsida.

I anslutningen till konferensen firades Minnesgudstjänst för utdöda arter i Storkyrkan i Stockholm. Se gudstjänsten i efterhand på Stockholm stifts hemsida.
1x1 923 skuggpandemin
1x1 Foto: Linda Mickelsson /Ikon
Våldets påverkan på hälsan

Som enda svensk civilsamhällesaktör, och enda trosbaserade civilsamhällesaktör, har Act Svenska kyrkan bidragit till en kommande FN-rapport om våld och dess påverkan på hälsa. Rapporten tas fram av FN:s särskilda rapportör för hälsa.

Läs Act Svenska kyrkans bidrag till rapporten på FN:s hemsida.
924 Biskop Bukoba SRHR
I projektet Vunja Ukimya har religiösa ledare en viktig roll att bryta tabun kring SRHR. Biskop Abednego Keshomshahara från Luterska kyrkans nordvästra stift pratar med unga flickor som blivit ofrivilligt gravida. Fotograf: Nosim Peters
Sida uppmärksammar Act Svenska kyrkans arbete för flickors rättigheter i Tanzania 
- Det handlar om livet, om att rusta sig och våga prata om det som är riktigt viktigt.

Det säger skolrektor Leah Katabazi, om projektet Adolescent Girls’ Empowerment (AGE) som lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT) driver för alla flickors rätt till ett värdigt liv genom att bland annat förebygga tidiga graviditeter. Vunja Ukimya, som betyder "att bryta tystnaden" på swahili, är ett annat av ELCT:s projekt, som Sidas lyfter fram i sin resultatrapport för 2021. Projektet handlar om att bryta tabun och våga prata om kroppen, relationer, sex, hiv och samtycke.

Läs mer om AGE i en blogg på Act Svenska kyrkans hemsida.
Läs om Vunja Ukimya i Sidas årsrapport (sid 43).

927 victor madrigal borloz un 1x1
Victor Madrigal-Borloz, FN:s independent expert on
sexual orientation and gender identity. 
1x1
Förnya mandatet för FN:s oberoende expert för HBTQ-frågor

- Ett beslut om att förnya mandatet för FN:s oberoende expert för HBTQ-frågor skulle sända ett tydligt budskap om att våld mot och diskriminering av personer med olika sexuell läggning och/eller genusidentitet inte kan tolereras.

Det skriver Act Svenska kyrkan i ett gemensamt uttalande tillsamman med 1116 andra organisationer i 134 länder inför att frågan är uppe till beslut i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Se uttalandet på hemsidan för Act Svenska kyrkans partnerorganisation GIN SOGGIE – Global interfaith network for people of all sexes, sexual orientation, gender identities and expression.
Förslaget till EU-lag om företags ansvar behöver skärpas
- Vi välkomnar EU-kommissionens förslag som ska göra det obligatoriskt för företag att motverka negativa effekter på mänskliga rättigheter, arbetsrätt, klimat och miljö. Regering och riksdag har nu en historisk möjlighet att bidra till ett paradigmskifte i arbetet med hållbarhet inom den internationella handeln.

Det menar Erik Lysén tillsammans med företrädare för 20 andra organisationer i en debattartikel. Skribenterna menar samtidigt att förslaget behöver skärpas på flera punkter. Bland annat behöver fler företag omfattas, klimatperspektivet stärkas, genusperspektivet integreras och uteslutning från offentlig upphandling finnas med i sanktionslådan.

Läs debattartikeln i Aktuell hållbarhet.
Act Svenska kyrkan har kunskap om utvecklingen i en rad länder och regioner, liksom inom vissa tematiska områden. Tveka inte att ta kontakt med våra experter om du vill ha analyser, synpunkter, eller tips på organisationer som arbetar i våra programländer.
Policychef
Eva Ekelund
@Evacekelund

Asien
Sanna Svensson
@SannaSvensson

Afrika
Susanna Henriksén
@SusannaHenrik10

Latinamerika
Sanna Svensson
@SannaSvensson

Mellanöstern
Johanna Wassholm
@Johannawass
640x640transp
640x640transp Utvecklingspolitik och social trygghet
Gunnel Axelsson Nycander
@GunnelANycander

Humanitärt bistånd
Ylva Blondel
@ylva_blondel

Demokratiskt utrymme
Anna Enarsson
@anna_enarsson

Genusrättvisa och jämställdhet
Joanna Lilja
@Jo_Lilja
Anna Enarsson
@anna_enarsson
640x640transp
Religions- och övertygelsefrihet
Annika Lindé
@UsluLinde

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Emilie Weiderud
@EmilieWeiderud

Klimaträttvisa
Margareta Koltai
@KoltaiMargareta
Click to visit us on Facebook
Click to visit us on Twitter
Click to visit us on LinkedIn
Click to visit us on Instagram
Click to visit us on YouTube
321 90 konto svart (002) 205 HQAI 180 act 180
Prenumerera | Avanmälan
unknown link